Кленов Сироп
Разкрасете масата си за закуска с нашия вкусен кленов сироп. Тази класическа северноамериканска подправка, известна с дълбокия си, сладък и леко опушен вкус, е универсално удоволствие. Независимо дали го използвате като топинг за палачинки и гофрети, подсладител за печене или глазура за солени ястия, това е рецепта, която излъчва уют и топлина.
Продукти
- 200 г бяла захар
- 60 мл кафява захар
- 250 мл вода
- 1/4 ч.л. екстракт от ванилия
- 1/4 ч.л. екстракт от клен
Инструкции
- В тенджера смесете бялата захар, кафявата захар и водата.
- Оставете сместа да заври на средна температура, като разбърквате, докато захарта се разтвори напълно.
- След като започне да кипи, намалете котлона и оставете сиропа да къкри за около 10-15 минути, докато леко се сгъсти.
- Свалете тенджерата от котлона и разбъркайте екстрактите от ванилия и клен.
- Оставете сиропа да се охлади напълно, преди да го прехвърлите в чист буркан или бутилка. Той може да се съхранява в хладилника до един месец.
Съвети
- Този домашно приготвен сироп ще бъде по-рядък от кленовия сироп, купен в магазина.
- Ако искате по-гъста консистенция, можете да го варите по-дълго, но внимавайте да не го изгорите.
- Палачинки или гофрети
- Овесени ядки или овесена каша
- Печени изделия, като мъфини и понички
- Като глазура за шунка, сьомга или други меса
- Заливане на печени кореноплодни зеленчуци.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.