Начало 5 Протеини 5 Кокоше Яйце: Калории, Хранителна Стойност и Ползи

Кокоше Яйце: Калории, Хранителна Стойност и Ползи

от | мар. 4, 2023 | Протеини | 0 коментари

Въведение

Яйцата са основна храна в много култури и се консумират по различни начини – от варени, през пържени до печени. Те са не само многофункционални и вкусни, но и пълни с важни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. В тази статия ще разгледаме хранителната стойност на яйцата и значението им като източник на храна. Ще обсъдим и колко калории има в едно средно яйце и ще дадем съвети за включването им в здравословна и балансирана диета.

Хранителна стойност на яйцата

Яйцата са хранителна сила, която осигурява разнообразие от важни витамини и минерали. Едно обикновено голямо яйце съдържа приблизително 6 грама протеини, 5 грама мазнини и по-малко от 1 грам въглехидрати. Освен това яйцата са добър източник на холин, витамин Д и витамин Б12.

Ето и разбивка на хранителното съдържание на едно голямо яйце:

Хранителни веществаКоличество в едно голямо яйце
Калории72
Протеин 6 г
Мазнини 5 г5 г
Въглехидрати< 1 г
Витамин Д41 IU
Витамин Б120,6 мкг
Витамин А270 IU
Натрий71 мг
Желязо0,9 мг
Холин147 мг

 

Kалории в яйцата

Яйцата са сравнително нискокалорична храна, което ги прави отличен избор за тези, които следят калорийния си прием. Едно обикновено голямо яйце съдържа около 72 калории, като повечето от тях идват от протеини и маьнини.

Въпреки че яйцата не са без калории, те могат да бъдат задоволително допълнение към храната, без да добавят твърде много калории.

Хубаво е да знаем, че съдържанието на калории в различните видове яйца може да варира. Например едно патешко яйце съдържа приблизително 130 калории, докато едно пъдпъдъче яйце съдържа само около 14 калории.

Хранителната стойност на тези различни видове яйца обаче също може да варира, така че е важно да се вземат предвид както калорийното съдържание, така и цялостното хранително съдържание, когато се избира кой вид яйце да се консумира.

Яйце: Ползи за здравето

Освен че са добър източник на протеини и други основни хранителни вещества, яйцата се свързват с различни ползи за здравето. Изследванията показват например, че консумацията на яйца може да допринесе за подобряване на здравето на очите, да намали риска от сърдечни заболявания и да насърчи здравата мозъчна функция.

Яйцата са отличен източник на протеини, които са от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в организма. Освен това яйцата съдържат различни витамини и минерали, които са важни за цялостното здраве, включително витамин Д, витамин Б12 и селен.

Едно от опасенията, които се повдигат по отношение на яйцата, е съдържанието на холестерол в тях. Макар да е вярно, че яйцата съдържат холестерол, изследванията показват, че холестеролът, приеман с храната, има по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото се смяташе досега. Всъщност някои изследвания показват, че умерената консумация на яйца може да не окаже значително влияние върху риска от сърдечни заболявания при здрави хора.

Заслужава да се отбележи обаче, че хората с определени здравословни състояния, като висок холестерол или диабет, може да се наложи да ограничат приема на холестерол с храната. Освен това е важно да се вземе предвид цялостният хранителен контекст, в който се консумират яйцата,

тъй като хранителен режим с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини може да увеличи риска от сърдечни заболявания, дори ако консумацията на яйца е умерена.

омлет с домати и рукла снимани отгоре с подправки и цели чери домати

Начини за приготване на яйца

Яйцата са универсална съставка, която може да се приготвя по различни начини. Ето няколко идеи за здравословно и вкусно приготвяне и сервиране на яйца:

  • Твърдо сварени: Твърдо сварените яйца са чудесна закуска или добавка към салата. За да сготвите яйцата твърдо, поставете ги в тенджера с вода и ги оставете да заврат. След като заври, отстранете съда от котлона и оставете яйцата да престоят 10-12 минути, преди да ги охладите и обелите.
  • Бъркани яйца: Яйцата са класическо ястие за закуска, което може да се приготви по различни начини. За да са здравословни, опитайте да използвате незалепващ спрей за готвене вместо масло или олио и добавете зеленчуци, като спанак или чушки.
  • Омлети: Омелетите са друг популярен вариант за закуска, който може да се персонализира според вкуса ви. За да са здравословни, използвайте незалепващ спрей за готвене и ги напълнете с много зеленчуци и умерено количество сирене.
  • Фритата: Фритата са подобни на омлетите, но се пекат във фурната, а не се готвят на котлона. Те могат да се приготвят с различни зеленчуци и протеини, като спанак и фета или шунка и чедър.

Важно е да се отбележи, че хранителното съдържание на ястията с яйца може да варира в зависимост от начина на приготвяне. Например добавянето на сирене или масло към бърканите яйца може да увеличи съдържанието на калории и мазнини в тях.

Въпреки това самите яйца са хранителен продукт, който може да бъде част от здравословна и балансирана диета, когато се консумира в умерени количества.

Заключение

В заключение, яйцата са изключително питателна храна, която осигурява разнообразни ползи за здравето. Те са отличен източник на белтъчини, витамини и минерали и могат да се приготвят по различни начини, за да се създадат вкусни и здравословни ястия.

Въпреки че съществуват опасения относно съдържанието на холестерол в яйцата, изследванията показват, че цялостното въздействие на консумацията на яйца върху нивата на холестерола и здравето на сърцето е минимално.
Ето защо умереното включване на яйца в диетата ви като част от балансиран и здравословен хранителен план може да бъде чудесен начин да подобрите цялостното си здраве и благополучие.

Често Запитвани Въпроси

Колко калории се съдържат в едно яйце?

Едно голямо яйце съдържа около 70-80 калории.

Белтъците или жълтъците са по-малко калорични?

Белтъците на яйцата са по-малко калорични от жълтъците – само 17 калории на белтък в сравнение с 55 калории на жълтък.

Може ли консумацията на яйца да помогне за намаляване на теглото?

Яденето на яйца като част от балансирана и контролирана по отношение на калориите диета може да помогне за намаляване на теглото поради високото съдържание на протеини и способността им да увеличават чувството за ситост.

Различните видове яйца имат ли различен брой калории?

Калорийното съдържание на различните видове яйца, като например кокоши, патешки или пъдпъдъчи, може да варира леко, но като цяло всички те са сходни по калорийност.

Добре ли е да се ядат яйца всеки ден, като се има предвид калорийното им съдържание?

Умереното консумиране на яйца като част от балансиран хранителен режим обикновено се счита за безопасно и дори може да донесе ползи за здравето. Важно е да се вземе предвид общият прием на калории от всички храни и да се внимава за размера на порциите.