Кокосов Къри Сос

от | сеп. 20, 2023 | Сосове | 0 коментари

Открийте душата на тропическата кухня с нашия лесен за приготвяне кокосов къри сос. Неговите топли подправки, сочно кокосово мляко и омагьосващ аромат могат да превърнат и най-простото ястие във възвишено пиршество от вкусове.
3 от една оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Индийска, Тайландска
Порции 15
Калории 230 kcal

Продукти
  

  • 400 мл кокосово мляко неподсладено
  • 2 с.л. къри на прах
  • 1 средно голяма глава лук нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 с.л. джинджифил настърган
  • 1 с.л. растително масло
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар по избор
  • 100 мл вода

Инструкции

  • Загрейте растителното масло в тенджера на средна температура.
  • Добавете нарязания лук, счукания чесън и настъргания джинджифил в тенджерата. Разбъркайте и задушавайте, докато лукът стане прозрачен и ароматен.
  • Поръсете кърито на прах и разбъркайте за минута, за да се покрият лукът, чесънът и джинджифилът с кърито.
  • Налейте кокосовото мляко, водата и добавете сол. Разбъркайте добре, за да се смесят.
  • Намалете температурата на слаб огън, покрийте и оставете да къкри за около 15-20 минути, като разбърквате от време на време.
  • Опитайте и коригирайте подправките, добавете захар, ако желаете.
  • Вашият кокосов къри сос вече е готов да бъде сервиран върху любимите ви ястия!

Съвети

  • За да получите по-гладък сос, можете да го пасирате с пасатор или с обикновен блендер, след като се охлади малко. Не забравяйте да бъдете внимателни, когато пасирате горещи течности.
  • Кокосовият къри сос е универсален и се съчетава чудесно с широк спектър от ястия. Можете да го излеете върху месо на скара или печено, зеленчуци, тофу и дори да го смесите в ястия с ориз или юфка.
  • Кокосовият къри сос се съчетава чудесно с пилешко месо, скариди и тофу. Фантастичен е и в комбинация със задушени зеленчуци и дори може да се смеси с ориз или юфка за бързо и ароматно ястие.
Ключови думи сос