Крем Карамел е класически десерт, обичан от много хора по света, а сега можете да го приготвите още по-лесно с еър фрайър! Това възхитително лакомство съчетава гладката, кадифена текстура на крема с богатата, подобна на карамел сладост на изгорялата захар за един наистина неустоим десерт. Той е не само вкусен, но и предлага някои хранителни ползи от използваните съставки, като висококачествени протеини от яйцата и важни минерали като калций от млякото.
Едно от най-хубавите неща при приготвянето на Creme Caramelle във въздушен фритюрник е, че това е по-здравословна алтернатива на традиционния метод на готвене, тъй като се използва по-малко масло и се осигурява равномерно разпределение на топлината. Това означава, че можете да се отдадете на този разкошен десерт, без да правите компромис с вкуса, като същевременно се съобразявате със здравословните си цели.
Затова нка започнем да приготвяме този сочен десерт, който ще впечатли приятелите и семейството ви както с вкуса, така и с хранителната си стойност!
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 25 минути
Общо Време 45 минути
Ястие Десерт
Кухня Франция
Порции 6
Калории 150 kcal

Продукти
  

  • 500 мл мляко пълномаслено краве мляко, за предпочитане биологично
  • 200 г кристална захар разделена на 150 г за крема и 50 г за карамела
  • 4 яйца големи, на стайна температура
  • 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
  • 1/4 ч.л. сол
  • 100 мл гъста сметана с поне 35% масленост
  • 2 с.л. вода

Инструкции

  • Загрейте еър фрайъра си на 160°C (320°F). Подгответе 6 рамекена или малки термоустойчиви купички за крема.
  • В средна тенджера загрейте млякото и 150 г кристална захар на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори. Не оставяйте сместа да заври. Отстранете от огъня и оставете настрана.
  • В голяма купа разбийте яйцата, ваниловия екстракт и солта, докато се смесят добре. Постепенно изсипете топлата млечна смес в яйчената смес, като непрекъснато разбивате, за да избегнете сваряването на яйцата. Разбъркайте тежката сметана.
  • За карамела добавете останалите 50 г кристална захар и 2 с. л. вода в малка тенджера. Гответе на среден огън, без да разбърквате, докато захарта се разтопи и придобие наситен кехлибарен цвят. Внимавайте да не загори карамелът. Отстранете от огъня.
  • Бързо и внимателно разпределете карамела във формите, като завъртате всяка от тях, за да покрие равномерно дъното. Бъдете предпазливи, тъй като карамелът е изключително горещ.
  • Разпределете равномерно сместа с крема във формите, като я излеете върху карамеления слой.
  • Поставете напълнените форми в предварително загрятата кошница на фритюрника, като внимавате да не ги претъпчете. Може да се наложи да ги приготвяте на порции, в зависимост от размера на вашия еър фрайър.
  • Гответе за 25 минути или докато кремът се стегне, но все още леко се клати в центъра. След като е готов, внимателно извадете рамекените от фритюрника с помощта на ръкавици или щипци.
  • Оставете крем карамела да се охлади до стайна температура, след което го покрийте с фолио и го оставете в хладилника за поне 2 часа или докато се охлади и стегне.
  • Когато сте готови за сервиране, прокарайте нож по ръбовете на всяка тавичка и внимателно обърнете Creme Caramelle върху чиния за сервиране. По този начин карамелът ще се превърне в прекрасен сос.

Съвети

  • Бъдете търпеливи, когато приготвяте карамел; необходимо е време, за да се разтопи захарта и да придобие желания цвят. Не бързайте, защото може да се получи прегорял карамел.
  • Ако сте начинаещи в приготвянето на крем, използвайте термометър, за да проверите температурата на сместа за крем. Тя трябва да достигне около 75°C (165°F), когато е готова.
  • Не забравяйте, че моделите на еър фрайъри могат да варират, така че е добре да проверите крем карамела след 20 минути готвене и да направите съответните корекции.
  • За да добавите малко разнообразие, можете да наситите млякото с аромати като канела или портокалова кора, само не забравяйте да прецедите млякото, преди да го добавите към яйчената смес.
Ключови думи десерт, Еър Фрайър, карамел, крем, крем карамел