Начало 5 Напитки 5 Мляко от Ленено Семе: Рецепта, Ползи и Вреди

Мляко от Ленено Семе: Рецепта, Ползи и Вреди

от | ян. 5, 2023 | Напитки | 0 коментари

Лененото мляко, известно още като мляко от ленено семе, е алтернативно мляко на растителна основа. Приготвя се от смляно ленено семе, вода и в някои случаи съставки, като подсладители или сгъстители. То също така е добър източник на растителни омега-3 мастни киселини, фибри и антиоксиданти и може да бъде подходящ вариант за хора с непоносимост към лактоза, алергични към ядки или вегани. Важно е обаче да сте наясно и с потенциалните рискове и да ги вземете предвид, когато обмисляте консумацията на мляко от лен.

Ползи от лененото мляко

 • Може да понижи холестерола: Някои изследвания сочат, че консумацията на ленено семе би могло да помогне за по-ниски нива на холестерол, което може да намали риска от сърдечни заболявания.
 • Може да подобри храносмилателната система: Фибрите в лененото семе може да подпомогне работата на червата и да предотвратят запек.
 • Може да намали риска от рак: Някои изследвания показват, че лигнаните в лененото семе имат противоракови свойства и могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата и простатата.
 • Може да подобри здравето на кожата: Лененото семе притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за по-здрава кожа и да намалят риска от акне и други кожни заболявания.
 • Може да подобри мозъчната функция: То също така предлага високи нива на омега-3 мастни киселини които могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция и да намалят риска от влошаване на когнитивните способности.

Любопитно: лененото семе е една от най-старите култивирани култури в света и се използва за медицински и хранителни цели от хиляди години. Всъщност лененото семе е използвано от древните египтяни за направата на ленено платно, а също така е използвано като естествено средство за лечение на различни
здравословни проблеми.

Потенциални рискове от лененото мляко

 • Може да повлияе на лекарствата: Лененото семе съдържа съединения, наречени фитоестрогени, които могат да попречат на усвояването и ефективността на някои лекарства. Важно е да се консултирате със специалист, преди да консумирате ленено семе, ако приемате някакви лекарства.
 • Може да предизвика храносмилателни проблеми: Консумацията на големи количества ленено семе може да предизвика храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове и диария. Важно е да се започне с малко количество и постепенно да се увеличи приемът, за да се избегнат тези проблеми.
 • Може да съдържа токсини: Някои ленени семена могат да бъдат замърсени с токсини, като например плесени или остатъци от пестициди. Важно е да купувате ленено семе от надежден източник, за да сведете до минимум риска от замърсяване.
 • Може да съдържа алергени: Някои хора могат да бъдат алергични към ленено семе и да получат алергични реакции след консумация на ленено мляко. Важно е да сте наясно с всички алергии и да потърсите медицинска помощ, ако изпитате някакви симптоми.
ленено семе в съдове снимано от горе. Смляно семе и цяло семе

Как се прави мляко от ленено семе?

За да приготвите ленено мляко, ще ви трябват:

 • 1/2 чаша смляно ленено семе
 • 4 чаши вода
 • блендер или кухненски робот

Инструкции:

 • Изплакнете смляното ленено семе с вода, за да отстраните праха или остатъците.
 • Поставете смляното ленено семе в блендер или кухненски робот и добавете 4 чаши вода.
 • Сместа се пасира на висока скорост до гладка и добре смесена смес, около 1-2 минути.
 • Прецедете сместа през тензух или фина цедка, за да отстраните всички парченца ленено семе.
 • Изсипете прецеденото мляко в чист буркан или контейнер и го съхранявайте в хладилника до 3-4 дни.

Хранителни стойности за 100 мл мляко от ленени семена:

Калории41
Общо мазнини0.1 грама
Натрий0 милиграма
Общи хранителни въглехидрати10 грама
Диетична влакна1.6 грама
Захари6 грама
Белтъци0.9 грама
Витамин С30 милиграма
Калий172 милиграма

Важно е да се отбележи, че хранителното съдържание на лененото мляко може да варира в зависимост от конкретните използвани съставки и метода на приготвяне.

 

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява млякото от ленени семена?

Лененото мляко е алтернатива на млякото на растителна основа, приготвена от смлени ленени семена и вода.

Здравословно ли е млякото от ленени семена?

Лененото мляко е питателна алтернатива на млякото на растителна основа, която може да предложи различни ползи за здравето, но е важно да се вземат предвид потенциалните рискове, като например смущения в приема на лекарства, храносмилателни проблеми и възможност за замърсяване или алергени.

Как се приготвя ленено мляко?

За да приготвите ленено мляко, смесете смлени ленени семена с вода, прецедете сместа и я съхранявайте в хладилника.

Какво е хранителното съдържание на лененото мляко?

На 100 ml ленено мляко има 29 kcal енергия, 1,3 g протеини, 1,3 g въглехидрати, 0,4 g захар, 2,4 g мазнини, 0,3 g наситени мазнини, 2,0 g фибри и 2 mg натрий.

Подходящо ли е млякото от ленено семе за всеки?

Лененото мляко може да не е подходящо за всички, особено за тези, които са алергични към ленено семе или имат определени заболявания. Консултирайте се с доставчик на здравни услуги, преди да консумирате. Купувайте от надежден източник и спазвайте инструкциите за съхранение и приготвяне.