Начало 5 Ядки и семена 5 Ленено Масло и Семена: Ползи и Вреди

Ленено Масло и Семена: Ползи и Вреди

от | дек. 12, 2022 | Ядки и семена | 0 коментари

Ленът е едно от най-древните култивирани растения, отглеждано още в Древен Египет, където лененото масло се е използвало за балсамирането на мумиите. Научното наименование на растението лен, Linum usitatissimum, означава „най-полезното растение“ на латински.

Ленено семе и масло – ползи

  • Студено пресованото ленено масло съдържа витамини А и Е и други биологично активни вещества. Лененото масло е наричано естествен еликсир, тъй като съставките му намаляват холестерола в кръвта, възстановяват уврежданията на кръвоносните съдове и го правят без странични ефекти.
  • Лененото масло действа и като противораково средство, повишава имунитета, редовната му употреба насърчава производството на инсулин, намалява възпалението на ставите, подобрява зрението, намалява депресията и увеличава общата жизнена енергия.
  • Фибрите в лененото семе помагат за поддържане на храносмилателната система в добро състояние. Лененото семе и лененото масло също са полезни, защото са богати на омега-3 мастни киселини. Полезните мазнини се усвояват по-добре от организма, когато семената са смлени.

Добре е да се знае

След пресоването в семената остава само около една пета от маслото, така че лененото брашно не е много добър източник на омега-3 мастни киселини. Въпреки това лененото брашно се цени заради съдържанието на фибри и лигнани.

Добрите бактерии в дебелото черво превръщат лигнаните в биоактивни съединения, които имат антипростатен и антираков ефект. Тъй като лененото семе и лененото масло не са устойчиви на луната, изглежда странно да искаме да загреем лененото семе на 100 градуса за 10 минути преди консумация.

Предполага се, че това се дължи на наличието на линамарин – токсично съединение в лененото семе, което се разрушава при 100 градуса. Въпреки това хората са консумирали ленено семе без загряване още в древността.

 

Консумацията на ленено семе е полезна и безопасна за човека, при условие че се съхранява правилно и че не се превишава препоръчителното количество от около 1 супена лъжица на ден.

 Как да консумираме лененото семе?

За да получите правилното съотношение на омега-3 и омега-6 мастни киселини (1:1 до 1:2), смелете равни количества ленено и тиквено семе и консумирайте 1-2 супени лъжици от сместа дневно.

Маслата, богати на омега-3 мастни киселини, не бива да се консумират прекомерно, тъй като тези мастни киселини са необходими на организма в много малки количества. Омега-3 мастните киселини не се съхраняват в организма и излишъкът от тях лесно се окислява вътрешно. Ето защо, когато консумираме богати на омега-3 масла, трябва да си набавяме и много антиоксиданти.

Препоръчваме ви да отворите и опитате маслото в магазина веднага след покупката. Ако то е горчиво, върнете маслото на продавача, тъй като такова масло вече не е здравословно. Затова семената изглеждат по-безопасни за употреба от маслото.

Въпреки това семената и маслото трябва да се съхраняват на хладно място, далеч от светлина, и в никакъв случай не трябва да се консумират ленено масло и семена с изтекъл срок на годност или неправилно опаковани (или други масла с деликатни омега-3 мастни киселини – като конопеното масло и маслото от черен дроб на треска).

Затова, когато купувате ленено масло, винаги проверявайте как е било съхранявано. Ако отворите бутилка ленено масло и то не е горчиво, съхранявайте я в хладилника за не повече от два месеца (напишете датата на отваряне отгоре). Използвайте смлените семена в рамките на една седмица и ги пазете от светлина, особено от слънце.

Важно е да се знае, че омега-3 мастните киселини се окисляват от топлината и се образуват токсични продукти на окисление. Поради това студено пресованото ленено масло не е подходящо за загряване. Освен това лененото масло не трябва да се съхранява на слънце или на топло място – това също води до окисляване.

Всъщност не знаем точно колко висока е вътрешната температура на лененото масло при пресоването му. Независимо от наименованието на процеса, температурата на маслото в някои преси може да се повиши доста при студеното пресоване. Лененото масло, пресовано в такива машини, не е здравословно. Освен ако не сте сигурни, че маслото е с високо качество, предпочитайте семена.

Опитът ни с лененото масло показва, че то често има горчив вкус само след няколко месеца производство. Горчивият вкус означава, че маслото се е развалило.

ленено масло и ленени семена

Какво е ленено масло? Крие ли рискове?

Лененото масло е вид глюкозид, който се съдържа в някои растения, като маниока, боб лима, както и във вар. Когато семената са накиснати, ензимът линаза освобождава от този глюкозид хидроцианид или циановодородна киселина, затова е важно семената да се съхраняват правилно – така че да не се навлажняват.

Добре е обаче да знаете, че стомашната киселина инактивира линазата в семената. Ако човек изяде малко количество сухо ленено семе и има достатъчно млечна киселина, няма да има проблем.

Въпреки това слуховете за токсичност на лененото семе идват от случаи с животни. Например непреработеното ленено семе и ленените кюспета, пресовани при ниски температури, могат да бъдат токсични за добитъка в големи количества, особено ако са били изложени на влага.

При определени условия някои растения, включително ленът, могат да натрупат значително количество токсини в тъканите си.

Тъй като лененото семе не е устойчиво на нагряване, не се препоръчва да се слага в тестото за хляб преди печене, тъй като семената с гранясали (т.е. окислени) мазнини не бива да се консумират дори в хляб.

Трябва да се спомене също, че семената от чиа например съдържат сравними количества омега-3 мастни киселини с лененото семе. Те също така не съдържат споменатия по-горе цианогенен глюкозид.

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява лененото масло?

Лененото масло е вид масло, което се извлича от ленено семе и е богато на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други хранителни вещества.

Какви са ползите от лененото масло?

Лененото масло има различни потенциални ползи за здравето, включително намаляване на възпаленията, подобряване на здравето на сърцето, намаляване на риска от рак, подобряване на здравето на кожата и насърчаване на отслабването.

Как да използвате лененото масло?

Лененото масло може да се използва по различни начини, включително да се добавя към смутита, дресинги за салати и други рецепти или да се приема като добавка. Важно е да спазвате препоръчителната доза и да се консултирате с медицинско лице, преди да използвате ленено масло.

Може ли лененото масло да се използва за готвене?

Лененото масло има ниска точка на димене и не е подходящо за готвене при висока температура. Най-добре е да се използва в студени ястия или да се добавя към готвени ястия, след като са били отстранени от топлина.

Какви са потенциалните рискове от употребата на ленено масло?

Консумацията на големи количества ленено масло може да повлияе на някои лекарства, да предизвика храносмилателни проблеми или да увеличи риска от някои здравословни проблеми. Важно е да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да използвате ленено масло, и да спазвате препоръчаната доза.