Начало 5 Здраве 5 Липса на Калций: Симптоми, Причини и Съвети

Липса на Калций: Симптоми, Причини и Съвети

от | фев. 6, 2023 | Здраве | 0 коментари

Калцият е основен минерал за правилното функциониране на организма. Той има няколко основни функции в човешкото тяло, включително стабилизиране на кръвното налягане и участие в структурното изграждане на костите и зъбите.

Костите съдържат най-много калций, като общата концентрация на този минерал в тях е 95%.  Липсата на калций се счита за заболяване, известно още като хипокалциемия, което включва крехки кости, очни увреждания и необичаен сърдечен ритъм. Това заболяване се появява, когато човешкият организъм не разполага с достатъчно калций, поради което рискът от развитие на заболявания като остеопороза се увеличава значително.

Човешкото тяло не произвежда калций, който трябва да се приема чрез балансирана диета. Възможно е препоръчителното дневно количество да се приема с храната, но в зависимост от сериозността на случая най-добрият начин е да се приемат калциеви добавки.

Струва си да се запомни, че самолечението може да бъде опасно, тъй като приемането на голямо количество калциеви добавки може да бъде фатално. Така че най-подходящо е да се консултирате с лекар, за да видите кой е най-добрият вариант за вашия случай.

Възрастен мъж, който има проблеми със съня поради липса на калций

Симптоми при недостиг на калций

В началния стадий калциевият дефицит може да няма симптоми или да има само леки симптоми, като спазми и болки в мускулите (особено в бедрата, ръцете и подмишниците, когато се движат).

В повечето случаи обаче откритието се прави, когато се открие заболяване, дължащо се на липса на калций, което вече е в по-напреднал стадий.

В по-напредналите случаи симптомите на калциев дефицит включват:

 • Проблеми с паметта
 • Мускулни схващания
 • Изтръпване на ръцете, лицето и краката
 • Депресия
 • Халюцинации

Ако имате някакви симптоми или фамилна анамнеза за заболявания, свързани с недостиг на калций, потърсете лекарски съвет още преди да усетите някакви симптоми. Той ще проучи фамилната ви анамнеза за проблема с хипокалциемията. Въз основа на това той ще назначи кръвен тест, за да провери нивото на калций в кръвта ви. Ако тя е ниска, той ще предпише лекарства и оптимална диета, богата на минерала.

Други здравословни проблеми се дължат на недостиг на калций и често не се откриват лесно, като например проблеми със съня. Проучванията върху животни показват, че безсънието възпрепятства образуването на нови кости. Това е така, защото нивата на калций се повишават и понижават, докато спим, а повишаването им става по време на дълбок сън.

Освен това е установено, че нормалните цикли на съня се възстановяват, когато калция в организма се повиши до нормални нива. В много случаи при консултация с лекар, често се предписва само лекарство за подпомагане на съня, без да се установява каква е причината. Ако страдате от безсъние, може да се замислите за влиянието на калций за съня и да си направите изледвания за наличие на калций в организма.

Трудностите при отслабване могат да бъдат свързани и с недостиг на калций. Според някои изследвания калцият, складиран в мастните клетки, подпомага съхранението и обработката на мазнините в организма, което означава, че мастните клетки с повече калций изгарят повече калории, което води до по-голяма загуба на тегло.

Причина за недостиг на калций

Естествената причина за недостига на калций е стареенето. По-голямата част от калция в организма се съхранява в костите, а с напредването на възрастта те започват да изтъняват, което допълнително увеличава дневната нужда от калций. Съществуват обаче и няколко други причини, които водят до недостиг на минерала.

Липсата на калций може да се засили още повече при жените, тъй като при настъпването на менопаузата се наблюдава спад на хормона естроген, който води до бързо изтъняване на костите, което налага адекватно приемане на дневна доза калций през средната възраст. Според Националния институт по здравеопазване по време на менопаузата жените трябва да консумират около 1500 mg калций всеки ден, за да намалят допълнително вероятността от развитие на остеопороза.

Генетиката също може да е фактор, който трябва да се вземе предвид. Ако вашите родители, баби и дядовци са имали остеопороза, вероятността за заболяване е още по-голяма. Така че, както вече споменахме, дори да нямате симптоми, но в семейството ви има такива случаи, посетете лекар.

Бебетата, родени от майки диабетички, и тези, които са имали ниско ниво на кислород по време на бременността, са изложени на по-голям риск от развитие на хипокалциемия. При децата и юношите това е по-трудно, тъй като това е фазата, в която организмът „ремоделира“ костите, т.е. изгражда нови, поради което в тази фаза е много важно да се консумират храни, богати на калций.

В някои случаи липсата на калций може да се дължи на недохранване или малабсорбция на хранителни вещества, т.е. когато организмът не може да усвои витамините и минералите, които човек получава с храната.

Друга причина може да бъде хипопаратиреоидизмът, който се получава, когато хормонът PTH, произвеждан от паращитовидните жлези, не работи правилно. Този хормон контролира нивата на калций и фосфор в организма, а хората с това заболяване не го произвеждат правилно, което води до понижаване на нивата на калций в кръвта и до различни симптоми.

снимка изобразяваща здрави кости и кости болни от остеопороза поради липса на калций

Дефицит на калций и остеопороза

Недостигът на калций, водещ до хипокалциемия, може да доведе до крехки кости, увреждане на очите и неравномерен сърдечен ритъм. Ако не се лекува, заболяването може да доведе до смърт.

Ако недостигът на калций е в ранен стадий, в дългосрочен план може да има риск от развитие на остеопороза. Остеопорозата е заболяване, при което костите стават крехки поради загуба на костна маса. Хората с това заболяване са изложени на голям риск, като дори лек удар, може да прични счупване.

Освен това остеопорозата може да доведе до счупвания на гръбначния стълб и невъзможност за ходене.

Как да си набавим нужния калций?

В повечето случаи дефицитът на калций е лесен за лечение. Обикновено добавяте храни с повече калций в диетата си, а в някои случаи лекарят ви предписва хранителна добавка от минерала с идеалното количество за пациента.

В редки случаи приемът на богати на калций храни и калциеви добавки не е достатъчен за лечение на недостига. В този случай лекарят ще избере да регулира нивата на калций с калциеви инжекции.

различни млечни продукти като сирене, извара и кашкавал наредени на маса и снимани от горе, като представители на храни, които са богати на калций

Съвети

За да се предотвратят заболявания, причинени от липса на калций, се препоръчва всеки ден да се консумират храни, богати на калций и витамин Д.

Витамин Д е важен, тъй като увеличава скоростта на абсорбиране на калция в кръвта, а също така подпомага усвояването на калция и други минерали и хранителни вещества. Примери за храни, богати на витамин Д, са:

 • яйца,
 • стриди,
 • портокалов сок,
 • риба тон,
 • гъби,
 • сардини,
 • сьомга,
 • черен дроб,
 • мляко.

Необходимият прием на калций и витамин Д зависи от пола и възрастта, затова е препоръчително да потърсите лекарски съвет.

Струва си да се отбележи, че храните, богати на калций и витамин Д, като млечните продукти, могат да имат високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини, така че, когато купувате някои от тези продукти, изберете обезмасления или нискомасления вариант, за да не увеличите риска от развитие на други сърдечни заболявания и високи нива на холестерол.

Един по-здравословен съвет е да добавите сардини и спанак към диетата си. Други храни, съдържащи минерала, са сиренето, киселото мляко, бобовите растения, някои зърнени храни и рибата.

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява недостигът на калций?

Калциевият дефицит е състояние, което възниква, когато организмът не разполага с достатъчно калций, за да поддържа нормалните функции на тялото. Той може да доведе до различни здравословни проблеми, включително отслабване на костите, остеопороза и повишен риск от фрактури.

Какви са симптомите на калциев дефицит?

Симптомите на калциев дефицит могат да включват мускулни крампи, слаби кости, чупливи нокти, умора и изтръпване или мравучкане на пръстите на ръцете или краката.

Как мога да си набавя повече калций в храната?

Калцият може да се намери в различни храни, включително млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и обогатени храни, като зърнени закуски и портокалов сок. Приемът на калциева добавка може да бъде препоръчан и на хора, които не могат да си набавят достатъчно калций само чрез храната.

Кой е изложен на риск от недостиг на калций?

Калциевият дефицит е най-често срещан при по-възрастните хора, особено при жени в постменопауза, както и при хора с непоносимост към лактоза или други състояния, които влияят на усвояването на калция.

Как мога да предотвратя калциевия дефицит?

Поддържането на здравословна диета, богата на калций и витамин D, редовните физически упражнения и избягването на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол могат да помогнат за предотвратяване на калциевия дефицит. Също така е важно да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги дали калциевите добавки могат да бъдат подходящи за Вас.