Начало 5 Здраве 5 Липса на Магнезий: Причини, Симптоми и Източници

Липса на Магнезий: Причини, Симптоми и Източници

от | дек. 6, 2022 | Здраве, Витамини и минерали, Хранителни вещества - Общи | 0 коментари

Човешкото тяло може да се опише като машина, която се задъхва, когато някой от компонентите ѝ липсва. И магнезият е един от тях. Според последните статистически данни до една трета от населението страда от недостиг на този минерал. Дългосрочният дефицит на магнезий може да има отрицателни последици за здравето, затова е наша работа и задължение да го набавяме. Но къде да го намерим?

Същност и значение за организма

Магнезият (или магнезий) е едно от незаменимите вещества в човешкото тяло. Става дума за основен градивен компонент не само на човека, но и на всички живи организми, който изпълнява разнообразни функции. Около 60% от него се съдържат в костите, а останалата част се намира главно в мускулите и други части на тялото. Почти по-голямата част от него се свързва с протеини.

В описанието на длъжността е посочено, че магнезият трябва да осигурява нормалното функциониране на мускулите. Той е отговорен и за формирането на костите, зъбите и хрущялите. Нещо повече, той участва в така наречените ензимни реакции, които са в основата на енергията на тялото.

Това не е краят на списъка с ползите от това важно вещество. Освен това има способността да намалява умората и общото изтощение на организма, да подпомага правилното функциониране на нервната система, да предпазва организма от излишния калций или да предотвратява образуването на болезнени или много неприятни камъни в бъбреците.

Липса на магнезий: причини

Подобно на недостига на всяко друго вещество, недостигът на магнезий в организма причинява вреди. Затова е изключително важно да се научите да разпознавате кога това е и вашият проблем и кога трябва да започнете да добавяте магнезий не само чрез храната, но може би и чрез хранителни добавки.

Статистиката показва, че от недостиг на магнезий в организма страда до една трета от населението на Чехия (това е доказано от научно изследване, проведено от Центъра за изследвания и развитие на Медицинския факултет на Карловия университет и Университетската болница в Храдец Кралове).

Това се дължи главно на конвенционалното земеделие, което за съжаление изчерпва магнезия от почвата в голяма степен. В резултат на последващия състав на хранителния режим, в който магнезият до голяма степен отсъства, не се набавя необходимото дневно количество от веществото, което прави хората по-податливи на определени здравословни проблеми.

Това обаче не се дължи само на интензивното земеделие и на храненето, което не е богато на необходимите витамини и минерали. Ние самите също сме виновни за намаляването на количеството на съставката, като прекаляваме с алкохола, продуктите от бяло брашно или си позволяваме сладкиши. Ако излагаме тялото си на прекомерен стрес или замърсена околна среда, това също влияе на нивото на веществото.

Кой трябва да внимава най-много за недостига на магнезий?

Гореспоменатите научни изследвания ясно показват, че голяма част от чешкото население страда от този проблем. Има обаче групи хора, които трябва да бъдат особено внимателни по отношение на магнезиевия дефицит. Те включват по-специално:

 • Бременни и кърмачки (недостигът на магнезий може да повлияе негативно върху развитието на плода).
 • Спортисти (спортистите са подложени на повишена физическа активност и това води до по-висока консумация на магнезий, което води до по-висок риск от сърдечна аритмия или прекомерно сърцебиене)
 • Деца (поради недостиг на магнезий общото развитие може да се забави).

Симптоми при липса на магнезий

Какво върви ръка за ръка с недостига на магнезий и как да разберем дали имаме недостиг на тази съставка? Какъв е предупредителният знак или мигащата светлина, която трябва да ни накара да се тревожим? Ключът е да се вслушвате в тялото си, което по много начини ще ви подскаже да увеличите дозата на този незаменим витамин.

Типичните симптоми, показващи ниски нива на веществото, включват:

 • значителна загуба на енергия,
 • обща умора,
 • безсъние,
 • мускулни крампи,
 • лошо храносмилане,
 • високо кръвно налягане,
 • по-висока податливост на стрес,
 • честа загуба на коса,
 • повишена крехкост на ноктите,
 • повишено желание за сладкиши и по-специално за шоколад.

Макар че човек е склонен да пренебрегва някои от симптомите, защото те не изглеждат странни, необичайни или различни, когато се регистрират множество стимули едновременно, е необходимо да се обърне внимание, преди да се повлияе негативно на жлъчния мехур и червата или преди магнезиевият дефицит да се отрази в неправилно функциониране на нервната система и общия имунитет.

  Как ефективно да си набавяме магнезий?

  Имате ли симптоми на недостиг на магнезий? Време е да възстановите веществата в тялото си възможно най-бързо. Това ще предотврати негативните ефекти върху здравето ви, които биха се изразили в неприятни затруднения, като същевременно ще елиминира стъпките, които организмът е склонен да предприеме при липса на магнезий (вече споменахме високата консумация на алкохол или сладкиши).

  Магнезият може да се набавя по няколко начина. Най-основният е да включите магнезий в диетата си. Има много храни, които са отлични източници на важната съставка, така че дайте им зелена светлина в диетата си. Втората стъпка, която ще увеличи количеството магнезий в организма, са хранителните добавки, съдържащи това вещество.

  Кои храни съдържат магнезий?

  Листни зеленчуци, като спанак, броколи или артишок, бобови растения, като грах или леща, както и всякакви семена – списъкът с богати на магнезий храни само започва. Струва си също така да включите в менюто си различни ядки (особено кашу или бразилски орех), плодове като малини или банани, черен шоколад (висококачествен) или ръжен хляб. Източници на магнезий могат да се намерят и в животинските храни като риба и месо.

  храни богати на магнезий

   

  Храна~ Магнезий в 100 грама
  Кашу270 мг
  Черен шоколад143 mg
  Спанак82 mg
  Ръжен хляб
  78 mg
  Артишок60 mg
  Риба (средно)50-70 mg
  Банани27 mg
  Броколи21 mg
  Месо (средно)Месо (средно)

   

  Зелени сокове като изчотници на магнезий

  Имате ли проблем с консумирането на много зеленчуци или плодове? Или просто не обичате някои зеленчуци, които по ирония на съдбата са чудесен източник на магнезий? Постъпете умно и пригответе напитки от гореспоменатите сортове, които да ползвате например за закуска или вечеря. За да запазите хранителните вещества, препоръчваме плодовете и зеленчуците да се смесват, а не да се изцеждат на сок.

  зелено смути

  Хранителните добавки

  Ако все още не можете да включите повече съставки, съдържащи магнезий, в диетата си, е време да приемате хранителни добавки. Когато избирате такава, следете за съставките, отзивите и производителите, за да сте сигурни, че ще намерите добавка, която най-добре отговаря на предлаганите количества.

  Преди всичко разгледайте формата, в която необходимото вещество се съдържа в продукта. Предлага ли се под формата на магнезиеви соли или под друга форма? Подходящи са магнезиевите соли, като цитрати (които осигуряват енергия на организма и влияят положително на храносмилането), малати (които намаляват болезнеността и облекчават мускулните болки), бисглицинати (които подпомагат възстановяването и съня) или хелати (които подобряват имунната система на човека), но те се различават най-вече по скоростта на усвояване.

  Хранителните добавки в течна форма, са идеални. Съдържащите се съставки се абсорбират много бързо, докато поглъщането на таблетките може да бъде проблем. Съществуват и хранителни добавки под формата на ефервесцентни таблетки или насипна смес, която се разбърква във вода. Вижте още: Видове Магнезий и Коя Форма е Най-добра.

   Знаете ли, че магнезият е един от малкото минерали, които могат да се набавят чрез кожата? Съществуват масла, кремове и мехлеми, които съдържат по-големи количества от това незаменимо вещество. В някои случаи те могат да се използват като смазка, а в други – като добавка за вана.

  Колко време е необходимо за попълване на запасите от магнезий?

  Абсорбцията на магнезий започва приблизително един час след консумацията (независимо дали става дума за храна, съдържаща важно вещество, или за хранителна добавка) и продължава още два до осем часа.

  Целият процес протича в тънките черва, където витамин Д, калций, витамин Б6 и протеини допринасят до известна степен за гладкото протичане на процеса. Нормалните нива на магнезий в организма се достигат за около три месеца при човек, страдащ от магнезиев дефицит.

  Какви са причините за хроничен недостиг на магнезий?

  Както вече споменахме, магнезият има редица незаменими функции в човешкото тяло. Осигурява нормалното функциониране на мускулите, стои в основата на правилното формиране на костите, зъбите и хрущялите. И накрая, той допринася значително за правилното функциониране на нервната система.

  Недостигът му може да се прояви по различни начини, на първо място, повишено отделяне, обща слабост, непрестанно главоболие. Качеството на косата изостава, а косопадът и чупливостта са на дневен ред.

  Освен това може да има:

  • обща раздразнителност,
  • развитие на мускулни спазми,
  • повишена умора.

  В началото се наблюдават предимно гореспоменатата умора и обща слабост, които могат да бъдат придружени от липса на апетит или общо раздразнение. Без магнезий мускулите не могат да се отпуснат правилно и затова започват да изтръпват. Възможно е да се появят мускулни крампи.

  Когато недостигът на магнезий продължи и се превърне в дългосрочен проблем (което вече е тревожно), организмът проявява недостатъчното количество от важната съставка чрез психологически дисбаланси. По този начин недостигът на магнезий може да допринесе значително за появата на депресия, която вече не е за пренебрегване.

  Това, което вече не виждаме толкова лесно, е потрепване на окото или сърдечна аритмия. И в двата случая става дума за предупредителни симптоми, с които не трябва да се страхуваме да отидем при личния лекар.

  Ето защо, ако забележите признаци на недостиг, опитайте се да набавите този основен минерал възможно най-скоро. И предотвратява редица негативни сценарии. Имаме само едно здраве и добавянето на магнезий е най-малкото, което можем да направим.

  Не забравяйте, че тялото е като машина. Когато един от компонентите липсва или не е в най-добро състояние, системата се задъхва. Така че станете майстор на собственото си тяло.

  Често Запитвани Въпроси

  Какво представлява недостигът на магнезий?

  Магнезиевият дефицит, известен също като хипомагнезиемия, е състояние, при което организмът не разполага с достатъчно магнезий, за да изпълнява нормалните си функции. Магнезият е основен минерал, който играе ключова роля в много физиологични процеси, включително мускулната и нервната функция, синтеза на протеини и поддържането на здрави кости.

  Какви са причините за недостиг на магнезий?

  Съществуват няколко фактора, които могат да допринесат за магнезиев недостиг, включително неправилно хранене, някои медицински състояния, лекарства и консумация на алкохол. Някои медицински състояния, като болестта на Крон и целиакията, могат да нарушат способността на организма да усвоява магнезий. Някои лекарства, като диуретици и инхибитори на протонната помпа, също могат да намалят нивата на магнезий.

  Какви са симптомите на магнезиев дефицит?

  Симптомите на магнезиев дефицит могат да варират в зависимост от тежестта на недостига. Често срещаните симптоми включват мускулни крампи и спазми, слабост, умора, неравномерен сърдечен ритъм и мравучкане или изтръпване на крайниците. В тежки случаи магнезиевият дефицит може да доведе до по-сериозни симптоми, като припадъци и конвулсии.

  Как се диагностицира магнезиевият дефицит?

  Дефицитът на магнезий обикновено се диагностицира чрез обикновен кръвен тест. Този тест измерва нивата на магнезий в кръвта и резултатите могат да покажат дали човек има дефицит или не. В някои случаи доставчикът на здравни услуги може да извърши и физически преглед, за да потърси признаци на магнезиев дефицит.

  Как се лекува липсата на магнезий?

  Лечението на магнезиев дефицит зависи от причината и тежестта на дефицита. В повечето случаи увеличаването на приема на магнезий чрез диета или хранителни добавки може да помогне за възстановяване на нормалните нива на магнезий. При тежки случаи може да се наложи интравенозно приложение на магнезий. Ако причината за магнезиевия дефицит е медицинско състояние, лечението на основното заболяване може да помогне за възстановяване на нормалните нива на магнезий.