Начало 5 Витамини и минерали 5 Магнезий и Витамин Д: Взаимодействие в Човешкият Организъм

Магнезий и Витамин Д: Взаимодействие в Човешкият Организъм

от | фев. 17, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Повишаването на нивата на витамин Д е най-ефективно, когато организмът разполага и с достатъчно магнезий – само с помощта на минерала витаминът може да се метаболизира правилно.

В тази статия можете да прочетете как магнезият помага на организма да усвоява витамин Д. Ще научите също така накратко кои са най-важните задачи на витамин Д и магнезия.

Защо витамин Д не работи без магнезий?

Много хранителни вещества работят в тясно сътрудничество в човешкото тяло. Ако например имате твърде малко витамин Д, невинаги е достатъчно да приемате добавка с витамин Д. Проучванията показват, че начинът, по който организмът преработва витамин Д, зависи от минерала магнезий.

Изследователите вече дори могат да кажат със сигурност, че витамин Д не може да се метаболизира без достатъчно магнезий. Ако има недостиг на магнезий, мастноразтворимият витамин Д се складира, но организмът не може да го използва правилно.

Как магнезият влияе върху абсорбацията на витамин Д

Магнезият влияе върху метаболизма на витамин Д по няколко начина.

От една страна, минералът участва в активирането на витамин Д. От друга страна, магнезият е ключов компонент на метаболизма на витамин Д. Само с помощта на минерала се активират ензимите, които превръщат витамин Д в неговата активна форма. Преди витаминът да развие действието си директно върху рецепторите за Витамин Д в организма, той се пренася по-нататък в кръвта с помощта на протеини – но в пасивна форма, която първо трябва да се активира, преди витаминът да започне да действа.

Транспортните молекули, които пренасят витамин Д от А до В в организма, също се нуждаят от магнезий.

Друга важна роля в метаболизма на Витамин Диграе т.нар. паратиреоиден хормон, който е силно зависим от здравословното ниво на магнезий. Той принадлежи към хормоните на надбъбречната жлеза и участва в регулирането на метаболизма на витамин Д.

Как се приемат магнезий и витамин Д?

Ако приемате добавки с Витамин Д и искате да сте сигурни, че приетият витамин може да бъде използван от организма ви, трябва да следите и за нивата на магнезий.

По принцип повечето хора могат да задоволят нуждите си от магнезий чрез балансирана диета. Магнезият се съдържа в много растителни храни като плодове, зеленчуци и бобови растения. Можете също така да проверите нивата си на магнезий с кръвен тест и ако те са ниски, можете да противодействате на това, като промените диетата си или приемате хранителни добавки.

Но защо толкова много хора приемат витамин Д като хранителна добавка? Трудността се крие във факта, че ние, хората, не усвояваме витамина от храната, а го произвеждаме сами. Организмът обаче е в състояние да направи това само ако получава достатъчно слънчева светлина.

В България слънчевите лъчи са твърде слаби през зимата и много хора остават на закрито през цялото време, дори и през лятото, така че не могат да попълнят достатъчно запасите си. Ето защо се препоръчва да се приемат добавки с витамин Д поне през зимата.

Накратко за витамин Д

Слънчевият витамин принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. За разлика от повечето други витамини, ние получаваме само малко количество Витамин Д от храната си. Организмът ни сам произвежда по-голямата част от витамина. За целта му са необходими ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Витамин Д играе важна роля в многобройни процеси в организма и оказва влияние върху костите, зъбите, мускулите, имунната система и кръвоносните съдове, наред с други неща. Въпреки това само много малко хора успяват да консумират достатъчно витамин D. В Германия 60 % от населението не разполага с достатъчно количество Витамин Д.

Първоначално недостигът на Витамин Д се забелязва най-вече чрез неспецифични симптоми като умора, мускулна слабост, главоболие и мигрена или податливост към инфекции. Постоянният недостиг също така увеличава риска от остеопороза, остеомалация и рахит при децата и от костни фрактури при хората над 65 години.

Подходящи хранителни добавки са подходящи за лечение на недостига. Препоръчва се дневна доза от 1000 до 2000 вътрешни единици (IU).

Накратко за магнезий

Магнезият е незаменим за организма минерал, който приемаме с храната. Магнезият се съхранява предимно в костите. Там се намират около 60 % от общото количество магнезий. На второ място се нареждат мускулите, където се съхраняват 25 до 30 процента.

Магнезият участва в производството на енергия и помага на тялото ни да образува аденозин трифосфат (АТФ). АТФ е най-важният енергиен носител, с който протичат всички метаболитни процеси в организма. Минералът също така гарантира, че можем да свиваме и отпускаме мускулите и да имаме редовен сърдечен ритъм, и допринася за формирането на костите.

Типични симптоми на магнезиев дефицит са потрепването на очите и мускулните крампи. Но мравучкането и изтръпването, умората, безпокойството и проблемите с концентрацията също могат да бъдат знак, че нямаме достатъчно магнезий в организма си. Дългосрочните последици могат да бъдат калциране на кръвоносните съдове и бъбреците, сърдечна аритмия или болки в сърцето.

Заключение

Както витамин Д, така и магнезият са от съществено значение за нашия организъм.

За да може организмът ни изобщо да прави нещо с витамин Д, запасите ни от магнезий трябва да са достатъчно запълнени. Само с магнезий се активират ензимите, които правят Витамин Д полезен за организма.

Докато магнезият участва в производството на енергия и осигурява редовен сърдечен ритъм, Витамин Д е особено важен за нашите кости, мускули и имунна система.

Често Запитвани Въпроси

Може ли магнезият и витамин Д да се приемат заедно?

Да, магнезият и витамин Д могат да се приемат заедно. Всъщност съвместният прием на магнезий и витамин D може да подобри усвояването и ефективността на двете хранителни вещества.

Как магнезият взаимодейства с витамин Д?

Магнезият е необходим за активирането на витамин Дв организма. Без адекватни нива на магнезий витамин Д не може да бъде правилно активиран и използван от организма.

Какви са ползите от съвместния прием на магнезий и витамин Д?

Съвместният прием на магнезий и витамин Д може да подпомогне здравето на костите, имунната функция и сърдечносъдовото здраве, наред с други ползи.

Какъв е препоръчителният дневен прием на магнезий и витамин Д?

Препоръчителният дневен прием на магнезий варира в зависимост от възрастта и пола, но варира от 310-420 mg на ден за възрастни. Препоръчителният дневен прием на витамин Д е 600-800 IU дневно за възрастни, но може да бъде по-висок за някои групи от населението, като например възрастните хора.

Има ли рискове, свързани с едновременния прием на добавки с магнезий и витамин Д?

По принцип е безопасно да се приемат заедно добавки с магнезий и витамин Д. Въпреки това е важно да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете да приемате нови добавки, особено ако имате някакви основни заболявания или приемате други лекарства.