Начало 5 Въглехидрати 5 Мед: Калории, Хранителен Състав и Здравословни Ползи

Мед: Калории, Хранителен Състав и Здравословни Ползи

от | апр. 3, 2023 | Въглехидрати | 0 коментари

Въведение

Медът, сладка и лепкава субстанция, произвеждана от пчелите, се използва като естествен подсладител от векове. С неговия уникален вкус и безброй ползи за здравето е важно да разберем хранителния му профил. В тази статия ще се спрем основно на калорийното съдържание на тази златна течност, като същевременно ще хвърлим светлина и върху други нейни хранителни аспекти и здравословни предимства.

Калории и хранителен профил на меда

Що се отнася до съдържанието на калории, медът съдържа приблизително 304 калории на 100 грама. Този естествен подсладител е малко по-калоричен в сравнение с гранулираната захар, която има около 387 калории на 100 грама. Въпреки това, поради неговата сладост, хората обикновено използват по-малко количество от него, за да постигнат желания вкус, което може да балансира калорийния прием.

Когато обмисляте контрол на килограмите, е важно да помните, че прекомерната консумация на всеки подсладител, включително мед, може да допринесе за увеличаване на теглото. Ключът е в умереността и контрола на порциите. Американската сърдечна асоциация препоръчва жените да консумират не повече от шест чаени лъжички (25 грама) добавена захар на ден, докато мъжете трябва да ограничат приема си до девет чаени лъжички (38 грама). Тъй като сладкият нектар се счита за добавена захар, е изключително важно да се имат предвид тези препоръки, когато се използва.

По отношение на макронутриентите произведеният от пчелите подсладител е съставен предимно от въглехидрати (82 грама на 100 грама), като по-голямата част са прости захари като фруктоза и глюкоза. Той съдържа незначителни количества протеини и мазнини. Микроелементите присъстват в малки количества, включително витамини като В2, В3, В5, В6 и С, както и минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. Медът може да се похвали и с антиоксиданти и биоактивни съединения, като флавоноиди и фенолни киселини, които допринасят за потенциалните ѝ ползи за здравето.

 В таблицата по-долу може да проверите всички хранителни вещества, които се съдържат в медът. Имайте предвид, че данните може да варират според вида на меда.

 Таблица с хранителни вещества съдържащи се в 100 грама мед

 

Хранителни ВеществаКоличество на 100г
Калории304 kcal
Въглехидрати82,4 g
– Захари (фруктоза)38,2 g
– Захари (глюкоза)31,3 g
– Захари (захароза)1,3 g
– Захари (малтоза)7,2 g
Протеин0,3 g
Мазнини0 g
Витамини
– Витамин В2 (рибофлавин)0,038 mg
– Витамин В3 (ниацин)0,121 mg
– Витамин В5 (пантотенова киселина)0,068 mg
– Витамин В60,024 mg
– Витамин С0,5 mg
Минерали
– Калций6 mg
– Желязо0,42 mg
– Магнезий2 mg
– Фосфор4 mg
– Калий52 mg
– Натрий4 mg
– Цинк0,22 mg
Вода17,1 g

Ползи за здравето и включване на меда в ежедневието

Нектарът, получен от пчелите, предлага различни ползи за здравето поради уникалния си състав. Установено е, че той подпомага храносмилането, тъй като съдържа ензими, които разграждат сложните въглехидрати. Това свойство може да помогне за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане или киселинен рефлукс, когато се консумира в умерени количества.

Антибактериалните и антивирусните свойства на златната течност могат да допринесат за укрепване на имунната система, което я прави популярна съставка в традиционните средства за лечение на настинки и болки в гърлото. Нейните способности за заздравяване на рани са доказани в множество проучвания, показващи потенциал при лечение на изгаряния и кожни инфекции.

Когато става въпрос за грижа за кожата и косата, естественият подсладител е популярен избор поради своите овлажняващи и успокояващи свойства. Често се използва в домашно приготвени маски за лице и третиране на коса за допълнителна хидратация и за насърчаване на здравословния тен.

Изследванията също така показват, че медът може да играе роля за намаляване на възпаленията благодарение на съдържанието си на антиоксиданти. Тези антиоксиданти могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали, които допринасят за хроничните възпаления и различни заболявания.

При проучвания върху животни е доказано, че медът има защитен ефект срещу затлъстяването. При един експеримент плъховете, които са хранени с манов мед за кратък период от време, наддават по-малко на тегло от тези, хранени със захароза и смесени захари, въпреки че консумират същото количество калории. По същия начин плъховете, на които е даван мед от манов мед за дълъг период от време, наддават значително по-малко тегло в сравнение с тези, които получават захар за същия период.

мед в стъклен буркан - колко калории има в меда?

Заключение

В заключение, медът, златната течност, добивана от пчелите, е естествен подсладител с малко по-високо съдържание на калории в сравнение с гранулираната захар. Въпреки това неговият хранителен профил, който включва витамини, минерали, антиоксиданти и биоактивни съединения, предлага многобройни ползи за здравето, които го правят привлекателна алтернатива на преработените захари.

Важно е медът да се консумира разумно и умерено, като се спазват препоръчителните дневни ограничения за добавена захар. Включвайки го обмислено в балансиран хранителен режим, човек може да се наслади на уникалния му вкус и здравословни предимства, като например подобрено храносмилане, подпомагане на имунната система, свойства за заздравяване на рани и потенциални противовъзпалителни ефекти.

Като изследват меда като естествен и хранителен подсладител, хората могат да направят по-здравословен избор и да се възползват от неговите забележителни свойства, като същевременно задоволят желанието си за сладко по по-здравословен начин.

Често Запитвани Въпроси

Колко калории има в меда в сравнение с гранулираната захар?

Медът съдържа приблизително 304 калории на 100 грама, докато гранулираната захар има около 387 калории на 100 грама. Медът обаче е по-сладък, така че обикновено се използва по-малко количество за постигане на желаната сладост.

Какви хранителни вещества се съдържат в меда?

Медът съдържа малки количества витамини (B2, B3, B5, B6 и C), минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк) и антиоксиданти като флавоноиди и фенолни киселини.

Може ли медът да помогне за храносмилането?

Да, медът съдържа ензими, които разграждат сложните въглехидрати, което може да подпомогне храносмилането и да облекчи симптомите на лошо храносмилане или киселинен рефлукс, когато се консумира в умерени количества.

Как мога да включа меда в диетата си, като същевременно поддържам балансиран прием на добавени захари?

Консумирайте мед в умерени количества и го използвайте като естествена алтернатива на изкуствените подсладители или рафинираната захар. Някои от начините да го включите в диетата си са като подсладите чая, поръсите с него кисело мляко или овесени ядки или го използвате в печени изделия.

Какви са някои ползи за здравето от меда освен хранителното му съдържание?

Медът предлага многобройни ползи за здравето, включително подпомагане на имунната система, свойства за заздравяване на рани, предимства при грижа за кожата и косата и потенциални противовъзпалителни ефекти поради съдържанието на антиоксиданти.

Източници
  1. Cianciosi, D. et al. (2018) Phenolic compounds in honey and their associated health benefits: A Review, Molecules (Basel, Switzerland). U.S. National Library of Medicine. Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225430/ (Accessed: April 1, 2023).
  2. Ramli, N.Z. et al. (2018) A review on the protective effects of honey against metabolic syndrome, Nutrients. U.S. National Library of Medicine. Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115915/ (Accessed: April 2, 2023).
  3. Fooddata Central Search Results (no date) FoodData Central. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103956/nutrients (Accessed: April 2, 2023).