Мляко с Ориз в Еър Фрайър
Отдайте се на кремообразен и възхитителен пудинг с мляко и ориз, приготвен в еър фрайър, за модерен обрат в класическия десерт. Тази рецепта съчетава хранителните предимства на пълномасленото мляко и ориза, като осигурява основни витамини и минерали за един по-здравословен десерт. Успокояващият вкус и гладката текстура на този десерт със сигурност ще ви спечелят, а методът на еър фрайъра гарантира лесен и ефективен процес на готвене.
Продукти
- 500 мл мляко пълномаслено краве мляко, за предпочитане биологично
- 200 г бял ориз
- 50 г захар гранулирана
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- 1/4 ч.л. смляна канела
- 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
- 500 мл вода
- щипка сол
Инструкции
- В средно голяма тенджера смесете изплакнатия и отцеден ориз, водата и щипка сол. Оставете да заври, след това намалете температурата и оставете да къкри за 10-12 минути, докато оризът се свари, но все още е леко суров. Отцедете излишната вода и оставете ориза настрана.
- В отделна тенджера загрейте млякото на среден огън, докато започне да се запарва. Внимавайте да не заври. Добавете захарта, екстракта от ванилия, канелата и индийското орехче, като разбърквате, докато захарта се разтвори.
- Внимателно сложете сварения ориз в млечната смес, като се уверите, че е разпределен равномерно.
- Загрейте въздушния фритюрник на 180°C (350°F).
- Разпределете равномерно сместа от ориз и мляко в четири рамекена или малки съдове, подходящи за фурна.
- Поставете рамекените в кошницата на фрайъра, като внимавате да не се допират. Гответе в продължение на 20 минути или докато горната част стане златистокафява и пудингът се стегне.
- Внимателно извадете рамекените от въздушния фритюрник и ги оставете да се охладят за няколко минути, преди да ги сервирате. Насладете се на десерта топъл или охладен, според желанието.
Съвети
- За безмлечна алтернатива можете да замените кравето мляко с бадемово мляко, соево мляко или друго растително мляко.
- Не се колебайте да добавите любимите си добавки, като пресни плодове, нарязани ядки или поръсена пудра захар, за да подобрите вкуса и представянето на пудинга.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.