Начало 5 Витамини и минерали 5 Мултивитамини за Деца и Тийнейджъри: Кои са Най-Важните?

Мултивитамини за Деца и Тийнейджъри: Кои са Най-Важните?

от | фев. 1, 2023 | Витамини и минерали | 0 коментари

Знаем, че витамините и минералите са полезни за здравето ни, но може би не знаете от кои от тях наистина се нуждае тялото ви. Може би не знаете дали приемате твърде малко и се нуждаете от добавки, или приемате твърде много или твърде малко витамини и минерали. В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще ви препоръчаме най-добрите мултивитамини за деца и тийнейджъри.

Мултивитаминните добавки съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества. Много е важно да ги изберете подходящо за вида на нуждите, които искате да удовлетворите. В този случай всичко е свързано с избора на идеалните за вас мултивитамини за подрастващи.

Най-важното

 • Мултивитамините за деца са необходими, когато не си набавяме витамини от храната, която консумираме.
 • Те имат голямо значение за имунната система, растежа и развитието на младите хора.
 • Контролът върху тях е по-слаб от този върху лекарствата, затова трябва да внимаваме за качеството на продукта, който ще купим.
витамини и минерали на капсули разпиляни върху бяла маса с плодове и зеленчуци

Какво трябва да знаете за мултивитамините за деца в тийнейджърска възраст?

В този раздел ще отговорим на въпросите, които смятаме за най-подходящи и на които трябва да се отговори. Преди да изберете и купите идеалните мултивитамини за деца ето всичко, което трябва да знаете.

Какво представляват мултивитамините за деца?

Те са добавки с голямо разнообразие от хранителни вещества. Те са разработени така, че да отговарят на дневните нужди от витамини и минерали, необходими за поддържане на добро здраве. Мултивитамините не се смятат за лекарства, поради което не се наблюдават толкова внимателно.
Мултивитамините са необходими, когато не си набавяме необходимите витамини от храната, която консумираме. Те също така позволяват на тялото ни да функционира правилно. Проучванията показват, че мултивитамините са безопасни за дългосрочна употреба.

Какви са ползите от мултивитамините за подрастващи?

Особено по време на юношеството младите хора преминават през много важни физически промени. Телата им растат и се развиват. Поради това доброто хранене е от решаващо значение. Тялото се нуждае от тези витамини и минерали, за да бъде здраво и да се развива нормално.

Как да приемам мултивитамини за тийнейджъри?

Преди да започнете да приемате мултивитамини, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че имате нужда от тях.
Най-добре е винаги да ги приемате с първото хранене за деня, тъй като много витамини ви дават енергия. Това може да Ви попречи да спите през нощта, ако ги приемате по-късно през деня. Освен това повечето витамини са синтетични и се абсорбират и усвояват по-добре от организма, ако се приемат с храна.

Каква е препоръчителната дневна доза мултивитамини за деца?

Много хора вярват, че колкото повече от полезните за вас вещества приемате, толкова по-здрави ще бъдете. Това не важи за мултивитамините, тъй като те могат да се натрупват в организма и да предизвикат здравословни проблеми.
Както беше споменато по-горе, здравият юноша не трябва да приема мултивитамини. Има много случаи, в които младите хора не спазват балансиран хранителен режим и могат да страдат от недостиг на някои витамини или минерали, необходими за правилното им развитие.

Обикновено всеки мултивитамин за млади хора се предлага с указания за дневен прием, които трябва да се спазват. За мултивитамините под формата на капсули или таблетки обикновено се приема по един на ден.

Със или без подсладители или оцветители?

Оцветителите са вещества, които добавят цвят към дадена храна или вещество, за да я направят по-привлекателна. От друга страна, подсладителите са вещества, които придават сладък вкус на друго вещество, за да го направят по-вкусно. Оцветителите, например, не се препоръчват за консумация от деца. Това е така, защото те са свързани с хиперактивност.

Смятаме, че както оцветителите, така и подсладителите са ненужни в мултивитамините. Когато е възможно, винаги се предпочитат продукти с органични и естествени съставки.

Симптоми при липса на витамини и минерали

Ако организмът ни не разполага с препоръчителните хранителни вещества, може да се стигне до дисбаланс. Това може да се отрази неблагоприятно на здравето ни в бъдеще. Дефицитът на мултивитамини при младите хора може да възникне, ако те нямат правилни хранителни навици. Проблемите могат да се развиват бавно и да се задълбочават с течение на времето.

майка с дете, което има липса на витамини

Симптоми при недостиг на витамини

 • Дефицит на витамин А: Може да доведе до отслабване на имунната система и до инфекции, нощна слепота и по-бавен растеж и развитие при децата.
 • Недостиг на витамин Б1: Може да се появят умора, слабост, раздразнителност или депресия.
 • Дефицит на витамин Б2: може да причини кожни лезии (дерматит), лезии по лигавиците или замъглено зрение. Може да причини анемия.
 • Дефицит на витамин Б3: Може да причини болестта пелагра и се проявява при тежко недохранване.
 • Дефицит на витамин Б5: може да причини алопеция, дерматит, сънливост и гъбични инфекции.
 • Дефицит на витамин Б6: причинява язви в устата, депресия и раздразнителност.
 • Дефицит на витамин Б9: При младите хора може да причини забавяне на растежа, вид анемия, язви в устата, възпаление на езика или диария.
 • Дефицит на витамин Б12: Може да доведе до пернициозна анемия, която намалява броя на червените кръвни клетки. Това е наследствено заболяване и може да доведе до невъзможност на червата на децата да усвояват този витамин.
 • Дефицит на витамин Ц: Той причинява умора, слабост, подуване на венците или кървене на кожата и други видове.
 • Недостиг на витамин Д: Въпреки че е трудно да се забележи, той може да причини умора и мускулна слабост.
 • Дефицит на витамин Е: Може да причини дисбаланс и некоординираност (неврологични симптоми), увреждане на очите или мускулна слабост.
 • Дефицит на витамин К: може да причини образуване на синини, забавяне на съсирването на кръвта и увеличаване на риска от остеопороза.

Симптоми при липса на Минерали

Недостиг на магнезий: Възможно е да се появят по-ниска физическа работоспособност, болки в тялото, бавно зарастване на рани, мускулни крампи, безсъние или умора.
Дефицит на калций: Може да засегне нервната ни система, като загуба на паметта или объркване. Също така ниско кръвно налягане, мускулни болки и екзема.
Недостиг на фосфор: Може да се забележи при тревожност, загуба на апетит, болки в костите и ставите, промени в теглото, нередовно дишане или умора.
Недостиг на желязо: Анемията се проявява като класически недостиг. Симптомите могат да включват умора, замайване, главоболие или задух.

Потенциални рискове

Мултивитамините са хранителни добавки, които помагат да се компенсира липсата на един или повече витамини и минерали и трябва да се приемат само при недостиг. Теоретично здравият юноша обикновено не се нуждае от никакъв вид мултивитаминна добавка.
Мултивитамините могат да причинят токсичност, ако се приемат в излишък или се смесват с други лекарства. Витамините А, Е, Д и К са най-проблематични, тъй като са мастноразтворими. Те могат да се натрупат в организма и да причинят проблеми.

Резюме

Упражненията и балансираният хранителен режим са от съществено значение за поддържане на здравето ни. Понякога храната, която консумираме, не ни осигурява всички необходими хранителни вещества. В този случай мултивитамините за тийнейджъри са най-добрият ви съюзник, за да ви осигурят липсващите витамини и минерали.

Пазарът е много широк, за да намерите мултивитамина за тийнейджъри, който най-добре отговаря на нуждите ви от витамини и минерали. С опции за спортисти, за периода на обучение, за бременни жени и др. Препоръчваме вашият младежки мултивитамин да е веган и да не съдържа изкуствени оцветители и консерванти. След това можете да изберете най-удобния за вас начин на представяне, както и дали искате да са с или без глутен.

Често Запитвани Въпроси

Какво представляват мултивитамините за деца?

Мултивитамините за деца са хранителни добавки, които съдържат комбинация от витамини и минерали, за да подпомогнат цялостното здраве и развитие на децата.

Защо едно дете може да се нуждае от мултивитамини?

Въпреки че повечето деца могат да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждаят, от балансирана диета, някои деца може да имат затруднения с набавянето на достатъчно количество от определени витамини и минерали. Мултивитамин може да се препоръча на деца, които са придирчиви в храненето, имат ограничена диета или здравословно състояние, което влияе на усвояването на хранителните вещества.

На какво трябва да обърна внимание, когато избирам мултивитамин за детето си?

Когато избирате мултивитамин за детето си, търсете продукт, който е специално разработен за неговата възрастова група и който съдържа препоръчителните дневни количества витамини и минерали. Трябва също така да проверите за алергени или добавки, които може да присъстват в продукта

Безопасни ли са мултивитамините за деца?

Като цяло мултивитамините са безопасни за деца, когато се приемат според указанията. Въпреки това е важно да се консултирате с лекуващия лекар на детето си, преди да започнете да приемате каквато и да е хранителна добавка, тъй като някои витамини и минерали могат да бъдат вредни във високи дози.

Могат ли мултивитамините да заменят здравословното хранене?

Не, мултивитамините не трябва да се използват като заместител на здравословното хранене. Макар че те могат да помогнат за запълване на пропуските в хранителните вещества, важно е децата да консумират разнообразни и богати на хранителни вещества храни като част от балансирана диета.