Здравословна Рецепта за Задушена Нахут Яхния със Зеленчуци

от | апр. 2, 2023 | Вегетариански Рецепти | 0 коментари

Здравословна Задушена Нахут Яхния - Рецепта
Прегърнете силата на растителните протеини с тази вкусна рецепта за яхния от нахут. Нахутът, известен също като боб Гарбанзо, е фантастичен източник на фибри, протеини и основни хранителни вещества като желязо, манган и фолат. Тази обилна яхния е не само пълна с вкус, но и с много ползи за здравето. Комбинацията от ароматни подправки, пресни зеленчуци и крехък нахут създава ястие, което е едновременно питателно и засищащо, идеално за уютна семейна вечеря или за приготвяне на храна.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 40 минути
Общо Време 55 минути
Ястие Вегетарианска
Кухня Средиземноморска
Порции 5
Калории 130 kcal

Продукти
  

  • 2 консерви нахут (измит и изцеден или 300г сух накиснат нахут)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук (нарязано на ситно)
  • 2 скилидки чесън (начукан)
  • 2 моркова (нарязани на кубчета)
  • 2 стръка целина (нарязана на кубчета)
  • 1 червена сладка чушка (нарязана на кубчета)
  • 1 консерва домати (нарязани)
  • зеленчуков бульон
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 0.50 ч.л. куркума (смляна)
  • 0,50 ч.л. кориандър (смлян)
  • 1 ч.л. черен пипер (смлян)
  • пресен магданоз (за украса)
  • 1 с.л. лимонов сок

Съвети

  1. Накисване на сушен нахут: За да спестите време, можете да използвате консервиран нахут, но ако предпочитате да използвате сушен нахут, не забравяйте да го накиснете за една нощ, за да получите оптимална текстура и храносмилане. За да направите това, поставете нахута в голяма купа, покрийте го с много вода и го оставете да престои поне 8 часа или през нощта. Този процес ще помогне за омекотяването на нахута, ще намали времето за готвене и ще го направи по-лесно смилаем.
  2. Зеленчукови вариации: Не се притеснявайте да проявите творчество при избора на зеленчуци в тази рецепта за яхния с нахут. Можете да добавите сезонни зеленчуци като тиквички, патладжан или сладки картофи, за да създадете нови вкусови профили и допълнителни хранителни вещества. Само не забравяйте да коригирате времето за готвене по подходящ начин, за да сте сигурни, че всички зеленчуци ще омекнат.
  3. Подправете: Ако обичате малко люто, добавете щипка лют червен пипер или люспи от червен пипер към яхнията. Това ще придаде на ястието допълнителен писък, без да засили другите вкусове.
  4. Направете я кремообразно: За по-кремообразна версия на тази яхния опитайте да добавите малко кисело мляко или малко кокосово мляко в края на готвенето. Това ще създаде по-богата и кадифена текстура, като същевременно ще добави нотка на остър или тропически вкус.
  5. Приготвяне и съхранение на храната: Тази яхния с нахут е идеална за приготвяне на храна, тъй като може лесно да се порционира и да се съхранява в хладилника до 4 дни или във фризера до 3 месеца. За да затоплите отново, просто прехвърлете яхнията в тенджера и я загрейте на слаб огън, като добавите малко вода или зеленчуков бульон, ако е необходимо, за да регулирате консистенцията.
  6. Сервирайте я по свой начин: Макар че тази яхния с нахут е вкусна сама по себе си, можете да я подобрите, като я сервирате върху легло от ориз, киноа или кускус на пара. За вариант с по-ниско съдържание на въглехидрати опитайте с ориз от карфиол или го поднесете заедно със зелена листова салата. А за допълнителен слой вкус и текстура, добавете към яхнията лъжица прясна салса, нарязано авокадо или препечени ядки.
Ключови думи нахут, яхния