Патладжан в еър фрайър лесна рецепта
Въздушният фритюрник превръща скромният патладжан в хрупкави, златисти кубчета, изпълнени с аромат от добавените подправки.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Веган, Вегетарианска, Гарнитура, Предястие
Кухня Международна
Порции 4
Калории 65 kcal

Екипировка

  • 1 еър фрайър

Продукти
  

  • 500 г патладжан обелен и нарязан на 2 см кубчета
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч.л. сушени билки италианска смес или по ваш избор - розмарин, мащерка, риган
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер прясно смлян

Инструкции

  • В голяма купа смесете патладжана, нарязан на кубчета, зехтина, сушените билки, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато патладжаните се покрият равномерно.
  • Оставете подправените кубчета да престоят за около 15 минути. Това помага за извличане на горчивината от патладжана.
  • Загрейте фритюрника на горещ въздух на 200°C (390°F).
  • Прехвърлете патладжаните в кошницата на еър фрайъра, като ги разпределите на равномерен слой.
  • Гответе патладжаните на 200°C (390°F) за около 12-15 минути, като разклащате кошницата по средата на времето за готвене, за да осигурите равномерно готвене.
  • Проверете патладжаните за желаната хрупкавост. Ако предпочитате да са по-хрупкави, добавете още 2-3 минути за готвене.
  • Наблюдавайте ги на всеки няколко минути, тъй като всеки фрайър е различен.

Съвети

  • Ако предпочитате по-пикантен вкус, може да добавите малко натрошен червен пипер на люспи към сместа от подправки.
  • Тези пържени на въздух кубчета патладжан са идеални за гарнитура към ястия в средиземноморски стил или могат да се използват като вкусна добавка към салати, ястия с паста или обвивки.
  • За повече свежест поръсете прясно нарязан магданоз или босилек върху готовите патладжани преди сервиране.
  • Може да си запишете, за колко време сте сготвили патладжана до желания от вас вид. Така няма да се налага да ги проверявате често. 
Ключови думи Еър Фрайър, патладжан