Пилешки Шишчета в Еър Фрайър
Продукти
- 500 г пилешки гърди (нарязани на кубчета)
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 30 мл зехтин
- 2 ч.л. червен пипер (пушен)
- 2 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сол (или по вкус)
- 0,5 ч.л. черен пипер (или по вкус)
- шишчета (дървени или метални)
Инструкции
- Загрейте въздушния фритюрник на 190°C.
- Нанижете пилешкото месо, чушките и лука на шишчетата, като редувате пилешко и зеленчуци.
- В малка купа смесете зехтина, пушения червен пипер, чесъна на прах, солта и черния пипер.
- Намажете шишчетата със сместа от подправки, като се стараете да покриете всички страни.
- Поставете шишчетата в кошницата на фрайъра на един слой.
- Гответе за 12-15 минути, като обръщате шишчетата по средата на времето за готвене, докато пилето се сготви и зеленчуците омекнат.
- Сервирайте горещи и се наслаждавайте!
- Имайте предвид, че времето за готвене може да варира леко в зависимост от размера на фритюрника и дебелината на пилето и зеленчуците. Важно е да използвате термометър за месо, за да се уверите, че пилето е изпечено до вътрешна температура от 74°C.
Съвети
- Нарежете пилешкото и зеленчуците на еднакви размери, за да осигурите равномерно готвене.
- Ако използвате дървени шишове, накиснете ги във вода за поне 30 минути преди да ги използвате, за да предотвратите изгарянето им във еър фрайъра.
- Намажете шишчетата с малко олио преди готвене, за да предотвратите залепването им към кошницата на фрайъра.
- Не препълвайте кошницата на въздушния фритюрник - ако е необходимо, гответе на порции, за да се гарантира, че всяко шишче се готви равномерно.
- Проверете пилето за готовност, преди да го извадите - то трябва да е напълно изпечено, без розово в центъра.
- Експериментирайте с различни подправки и смеси от подправки, за да откриете любимите си вкусови комбинации.
Препоръчани Гарнитури
- Зеленчуци на скара: Наредете на шиш зеленчуци като чушки, лук, тиквички и чери домати заедно с пилето и ги изпечете на грил, докато омекнат и леко се овъглят.
- Ориз: Поднесете пилешките шишчета върху ориз или пригответе ориз с бульон, билки и подправки, за да добавите аромат.
- Гръцка салата: Свежа гръцка салата с краставици, домати, сирене фета, маслини и обикновен винегрет ще бъде чудесно допълнение към пилешките шишчета.
- Сос дзадзики: Този пикантен дип на основата на кисело мляко, приготвен от краставици, чесън и копър, ще бъде вкусен сос за потапяне на пилешките шишчета.
- Хумус: Поднесете пилешките шишчета с хумус и малко пита за потапяне.
- Печени картофи: Запечете няколко малки картофа със зехтин и билки, докато станат хрупкави и златистокафяви.
- Табули: Тази салата от пресни билки и булгур ще бъде чудесна гарнитура за пилешки шишчета и може да се приготви предварително.
- Царевица на скара: Изпечете на грил царевицата на кочан, докато омекне и леко се овъгли, и я поднесете заедно с пилешките шишчета.

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.