Начало 5 Месни продукти 5 Калории и Хранителен Състав на Пилешкото Месо Според Начина на Проготвяне

Калории и Хранителен Състав на Пилешкото Месо Според Начина на Проготвяне

от | мар. 22, 2023 | Месни продукти | 0 коментари

Пилешкото месо е популярна храна по целия свят поради своята универсалност, достъпност и ползи за здравето. То е постен източник на белтъчини, който може да се приготвя по различни начини и да се включва в много ястия.

Целта на тази статия е да се проучи хранителната стойност на различните части на пилето и влиянието на методите на готвене върху броя на калориите. Като разберат хранителното съдържание на пилешкото месо и най-добрите начини за приготвянето му, читателите могат да направят информиран избор относно храненето си и да поддържат здравословен начин на живот.

Хранителна стойност на пилето

Пилешкото месо е богат източник на основни хранителни вещества, които са жизненоважни за поддържане на добро здраве. В този раздел ще направим анализ на хранителната стойност на различните части на пилето и ще сравним хранителните им профили.

На първо място, месото от гърдите е популярен избор заради високото си съдържание на протеини и ниското съдържание на мазнини. То е и добър източник на витамини Б6 и Б12, които са важни за мозъчната функция и производството на червени кръвни телца. От друга страна, месото от бут е с малко по-високо съдържание на мазнини, но осигурява повече желязо и цинк, отколкото филето от пилешки гърди.

Крилцата, макар често да се смятат за нездравословен избор поради асоциацията им с пържената храна, всъщност са добър източник на протеини и съдържат различни витамини от група В. Кожата обаче е с високо съдържание на наситени мазнини, така че е най-добре да я отстранявате преди консумация.

Като цяло всяка част на пилето предлага уникален хранителен профил. Като разбираме разликите, можем да направим информиран избор кои части да консумираме въз основа на индивидуалните си хранителни нужди.

Калории в пилешкото месо според метода на готвене

Калориите са мярка за енергията, предоставена от храната. Когато става въпрос за управление на теглото, е от съществено значение да разбираме броя на калориите в храните, които консумираме. В този раздел ще обсъдим броя на калориите в различните части на пилето и как различните методи на готвене влияят върху приема на калории.

Броят на калориите в пилешкото месо варира в зависимост от консумираната част и използвания метод на готвене. Например пилешки гърди без кожа и кости, които са сварени, съдържат приблизително 165 калории на 100 грама. За разлика от тях пържените пилешки гърди с кожа могат да имат над 200 калории на 100 грама.

Методите на готвене оказват значително влияние върху броя на калориите. Както вече разбрахме, пърженето на пилешко месо добавя значително количество калории поради използваното на растителни мазнини. От друга страна, варенето на пилето намалява броя на калориите, тъй като не изисква добавяне на мазнини.

Когато сравнявате различните методи на готвене, си струва да отбележите, че и печенето на пиле на скара, и печенето на пиле са сравнително нискокалорични варианти. Тези методи позволяват на мазнините да се отделят, което води до получаване на по-здравословно ястие. В таблицата по-долу може да проверите колко калории съдържа пилешкото месо в зависимост от това как е приготвено:

Начин на готвенеКалории на 100 г
На Грил168
Печено189
Варено160
На Пара162
Пържено – без панировка220
Пържено – с панировка215
На Барбекю195

 

Здравословни начини за приготвяне на пилешко месо

Когато става въпрос за приготвяне на пилешко месо, има много методи за готвене, от които можете да избирате. Не всички методи обаче са еднакви по отношение на ползите за здравето. Ето някои здравословни начини за приготвяне на пилешко месо:

  • Грил: Печенето на пиле на скара е чудесен начин да запазите ниския брой калории и високата хранителна стойност. При печенето на пиле на скара излишната мазнина се отделя от месото, което го прави по-здравословен вариант от пърженето или сотирането. Освен това грилът придава на пилето опушен вкус, който е вкусен и засищащ.
  • Печене: Печенето на пиле във фурната е друг здравословен метод на готвене. Високата температура на фурната помага да се запечатат соковете и ароматите на пилето, като същевременно запазва броя на калориите нисък. Печенето е и чудесен начин да добавите билки и подправки към пилето, което може да повиши хранителната му стойност.
  • Приготвяне на пара: Печенето на пара е здравословен и лесен метод за готвене. При готвенето на пара пилето запазва влагата и вкуса си, като същевременно запазва ниското съдържание на калории. Готвенето на пара е също така чудесен начин за приготвяне на пилешко месо без добавяне на допълнителни мазнини или олио.

Ползите от тези здравословни методи на готвене са многобройни. От една страна, те спомагат за поддържане на нисък брой калории, което е важно за тези, които следят теглото си. Освен това тези методи помагат да се запази хранителната стойност на пилето, която може да се загуби при готвене на висока температура или пържене.

Заключение

Пилешкото месо е хранителен и универсален източник на протеини, но хранителната му стойност и броят на калориите могат да варират в зависимост от разфасовката. За да поддържате здравословен начин на живот, е важно да избирате здравословни методи на готвене, като например печене на скара, печене или готвене на пара.

В обобщение, пилешките гърди са най-постната разфасовка с най-високо съдържание на протеини и най-нисък брой калории, докато пилешките бутчета имат повече мазнини и калории. Здравословните методи на готвене могат да помогнат за запазване на хранителната стойност на пилешкото месо, като същевременно поддържат нисък броя на калориите.

По-нататъшни изследвания биха могли да се съсредоточат върху въздействието на различните методи на готвене върху хранителната стойност на пилешкото месо, както и върху потенциалните ползи за здравето от умерената консумация на различни парчета пилешко месо.

Често Запитвани Въпроси

Коя е най-хранителната част на пилето?

Пилешките гърди са най-хранителната част от пилето, тъй като са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Освен това тя е добър източник на витамини и минерали.

Кой начин на готвене е най-здравословен за пилето?

Най-здравословните методи за приготвяне на пилешко месо са гриловането, печенето и готвенето на пара. Тези методи помагат за запазване на хранителната стойност на пилето, като същевременно поддържат нисък брой калории.

Има ли пилето много калории?

Броят на калориите в пилешкото месо варира в зависимост от разфасовката и използвания метод на готвене. Пилешките гърди са най-постната разфасовка с най-нисък брой калории, докато пилешките бутчета имат повече мазнини и калории.

Мога ли да ям пилешко, ако се опитвам да отслабна?

Да, пилешкото месо може да бъде добро допълнение към диетата за отслабване, тъй като е постен източник на протеини и може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. Важно е обаче да избирате здравословни методи на готвене и да внимавате за размера на порциите.

Безопасно ли е да се яде недостатъчно сготвено пиле?

Не, недостатъчно сготвеното пиле може да съдържа вредни бактерии като Salmonella и Campylobacter, които могат да причинят хранително отравяне. Пилето трябва да се сготви до вътрешна температура 165 °F, за да е безопасно за консумация.