понички в еър фрайър с идеи за топинг
Да се наслаждавате на домашно приготвени понички вече не означава голяма бъркотия. С тази рецепта за понички приготвени във въздушна фритюрница можете да се насладите на пресни домашни понички, които честно казано, ме изнанадаха приятно.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 25 минути
Ястие Десерт
Кухня Американска
Порции 12
Калории 400 kcal

Екипировка

  • 1 еър фрайър

Продукти
  

  • 500 г брашно универсално, пресято
  • 8 г разтворима мая около 1 пакетче
  • 50 г бяла кристална захар
  • 5 г сол трапезна
  • 240 мл мляко краве мляко, затоплено до около 37°C
  • 60 г несолено масло разтопено
  • 2 яйца големи, разбити
  • 100 г кристална захар за покриване, по желание
  • 5 г смляна канела за покритие, по избор

Инструкции

  • В голяма купа смесете 500 г пресято универсално брашно, 8 г разтворима мая, 50 г кристална захар и 5 г сол.
  • Бавно добавете 240 мл топло мляко, 60 г разтопено масло и разбитите яйца. Разбъркайте съставките, докато се получи меко тесто.
  • Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност за около 5 минути, докато стане гладко и еластично.
  • Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои размера си.
  • След като тестото е втасало, го надупчете и го разточете върху набрашнена повърхност с дебелина около 1,5 см.
  • Използвайте формичка за понички или кръгла формичка за сладки.
  • Загрейте еър фрайъра на 180°C.
  • Поставете поничките на един слой в кошницата на фритюрника и ги гответе за около 4-5 минути или докато станат златистокафяви.
  • Ако желаете, можете да смесите 100 г кристална захар с 5 г смляна канела и да покриете топлите понички за допълнителен привкус.

Съвети

  • Тестото може да се приготви един ден предварително и да се съхранява в хладилника. Не забравяйте да го покриете с найлоново фолио, за да предотвратите изсъхването му.
  • Ако обичате поничките да са по-ароматни, можете да добавите малко ванилия или индийско орехче към тестото.
  • Най-добре е тези понички да се консумират пресни. Въпреки това те могат да се съхраняват в херметически затворен съд до 2 дни.
  • Тези понички се съчетават идеално с шоколадова или ванилова глазура или дори с обикновена пудра захар. Насладете се на тях със сутрешното си кафе или чаша мляко, за да получите възхитителен десерт.
 

Идеи за Глазури

  • Кленова глазура: Смесете 120 г пудра захар, 60 мл кленов сироп и щипка сол в купа. Разбъркайте до гладка смес и потопете топлите понички в глазурата за сладък и ароматен привкус.
  • Лимонова захар: Почистете кората на един голям лимон и я смесете със 100 г кристална захар. Оваляйте топлите понички в тази смес за освежаващо и пикантно покритие.
  • Шоколадов ганаш: Разтопете 150 г черен шоколад и го смесете със 120 мл топла сметана, докато получите гладък и лъскав ганаш. Потопете поничките в ганаша и ги оставете да изстинат, за да получите богата и разкошна наслада.
  • Препечен кокос: Леко запечете 100 г настърган кокос в тиган, докато придобие златистокафяв цвят. Потопете поничките в обикновена глазура, приготвена от 120 г пудра захар и 30-40 мл мляко, след което ги оваляйте в препечения кокос за тропически вкус.
  • Глазура от фъстъчено масло: В купа смесете 120 г пудра захар, 60 г кремообразно фъстъчено масло и 30-40 мл мляко. Потопете поничките в глазурата, за да получите вкусен ядков привкус. Ако желаете, добавете малко натрошени фъстъци отгоре за допълнителна хрупкавост.
Ключови думи десерт, Еър Фрайър, поничка