Начало 5 Здраве 5 Какво е Повишена Креатин Киназа? Симптоми и Рискове

Какво е Повишена Креатин Киназа? Симптоми и Рискове

от | фев. 16, 2023 | Здраве | 0 коментари

Креатин киназата е много важен ензим за функционирането на мускулите ни. Той може да бъде ключов фактор за всички спортисти и в същото време нещо, което трябва да се вземе под внимание, когато тренирате.

Въпреки че са необходими, високите нива на този ензим могат да бъдат много вредни за здравето, като причиняват не само временни, но и дългосрочни увреждания. Ако искате да научите повече за креатин киназата и как работи, прочетете нататък.

Най-важното за креатин киназата ❗

 • Креатинкиназата, или КK, е ензим, който е от съществено значение за мускулите. Без него те не биха могли да функционират правилно.
 • Твърде високото ниво на креатинкиназата може да доведе до много здравословни проблеми и дори до дългосрочни увреждания. Ето защо, ако изпитвате някой от тези симптоми, трябва да се консултирате с лекар.
 • За да поддържате стабилно ниво на креатинкиназата по време на тренировка, някои от нещата, които трябва да правите, са да почивате правилно, да се хидратирате и да се храните здравословно.

Какво трябва да знаете за повишената креатинкиназа

Креатинкиназата е ензим, който е от съществено значение за правилното функциониране на нашите мускули. Нормално е този ензим да е малко по-висок, но много високите му нива могат да навредят на здравето ви. Ето защо по-долу ще ви разкажем повече за този ензим.

Какво представлява креатин киназата?

Креатинкиназата, или по-често наричана КK (Creatine Kinase), е ензим, от който мускулите се нуждаят, за да функционират. КK действа като активатор или катализатор на енергия и се намира в различни мускулни тъкани. С други думи, той позволява бързото и ефективно получаване на енергия чрез редица физиологични процеси, които протичат по време на тренировка.
Съществуват 3 вида ензими КK в зависимост от мястото, където се намират, а именно:

 • КK-MM: намира се в скелетните мускули.
 • КK-MB: намира се в сърдечния мускул или миокарда.
 • КK-BB: намира се в мозъчната тъкан.

Въпреки че се намира в мускулите, КК се освобождава в кръвта по време на интензивни физически упражнения. Този ензим може да се измерва именно в кръвта. По принцип нормалните стойности на КK са до 195 U/l при мъжете и до 170 U/l при жените. Това обаче силно зависи от други фактори като възраст, ръст, мускулна маса и количеството на извършваните физически упражнения.

Какво представлява повишената креатинкиназа?

Креатинкиназата е висока, когато стойностите са много по-високи от нормалните. Обикновено тя се повишава, когато извършваме какъвто и да е вид физическо натоварване. Когато обаче при здрав човек се наблюдава значително увеличение на креатинкиназата, той може да има здравословен проблем.

Съществуват много фактори, които могат да доведат до повишаване на КК, включително:

 • Мускулни: напр. интензивни физически упражнения, травми, синдроми на мускулна дистрофия като болестта на Дюшен или мускулната дистрофия на Бекер.
 • Сърдечни: напр. кардиомиопатии или сърдечна недостатъчност.
 • Нервна система: напр. мозъчно-съдови заболявания, мозъчни тумори или инфекции като менингит и енцефалит.

В допълнение към тези причини може да има и някои по-рядко срещани. Например някои лекарства могат да предизвикат повишени нива на КK. Ето защо е важно винаги да се извършва медицинско проследяване в случай на някакви симптоми или затруднения.

млад мъж с видимо силни болки в рамото дължаща се на контузия поради високи нива на креатин киназа

Симптоми

Въпреки че наличието на завишена креатинкиназа е почти неоткриваемо, възможно е да има някои симптоми. Тези симптоми обаче могат да бъдат сбъркани с други причини и да не се дължат на висока КК. Някои от симптомите са, както следва:

 • Мускулна болка или крампи
 • Мускулна слабост
 • Проблеми с равновесието
 • Изтръпване или мравучкане
 • Болки в гърдите
 • Тъмно оцветена урина

Рискове

Високото ниво на креатинкиназа показва, че даден мускул в тялото е наранен или има проблем. Както вече знаем, сърцето и мозъкът са мускули, които са от съществено значение за живота, така че наличието на висок КК може да означава, че тези мускули имат проблеми.

Освен че високият КК е проблем сам по себе си, увеличаването на този ензим в организма може да предизвика и други проблеми. Някои автори твърдят, че те са следните:

 • Бъбречна недостатъчност или неправилно функциониране на бъбреците.
 • Увреждане на сърцето и проблеми с кръвоносната система.
 • Мускулна некроза, т.е. отслабване или разрушаване на мускулите.
 • Проблеми с почивката.
 • Хронична умора.

Въпреки че много от тези проблеми изглеждат необратими, много от тях могат да бъдат лекувани. Ето защо е от изключителна важност да се обърнете към лекар в случай на каквито и да било симптоми или усложнения.

кръвна проба в епруветка за наличие на високи нива на креатинкиназа

Кога да си направим тест?

Ако имате някой от симптомите, посочени по-горе, трябва да се консултирате с лекар. Той ще ви даде предписание за извършване на необходимите изследвания, за да провери дали сте в оптимално здравословно състояние.

Креатинкиназата се измерва чрез прост кръвен тест. Тестът може да определи различни резултати в зависимост от нивото и вида на креатинкиназата. В зависимост от резултатите от този тест Вашият лекар може да Ви изпрати на допълнителни изследвания на сърцето или бъбреците.

Рискови групи

Както беше споменато по-горе, нормалните стойности на КК могат да варират при различните хора. Установените нормални стойности не вземат под внимание спортистите. При тях е по-често срещано да имат малко по-високи нормални нива на КК, отколкото при по-заседналите хора, тъй като те имат по-голяма мускулна маса.

Въпреки това наличието на повишени нива на креатинкиназа е много рисково за всеки. Както беше споменато по-горе, то може да доведе до много мускулни проблеми. Така че, ако сте спортист, е важно да имате предвид нивата на КK, когато тренирате, и да правите почивки, когато мускулите ви се уморят.

Профилактика и лечение на висока креатинкиназа

Вече говорихме за това колко вредно може да бъде високото ниво на креатинкиназа за вашето здраве и за всички рискове, които то носи, ако не се лекува навреме. Въпреки това има някои неща, които можем да направим сами, за да предотвратим или намалим креатинкиназата. Ето как.

Как да намалим креатинкиназата?

По време на физическо натоварване може да не осъзнаваме какви са нивата на КK. Но ако в даден момент по време на тренировката мускулите ви се почувстват възпалени или уморени, най-добре е да направите почивка и да си починете. Спирането на тренировката дава на мускулите време да се възстановят и по този начин стабилизира креатинкиназата.

Също така, ако видите, че рутинната тренировка, която правите, причинява силна болка в мускулите ви, идеалното решение би било да я промените или да я контролирате, така че нивата на КК да не се повишат повече от необходимото и да не причинят мускулни увреждания.

Как да предотвратим високото ниво на креатинкиназа?

Има много неща, които можем да направим, за да предотвратим или да контролираме нашата CK по време на тренировка. Едно от тях е да се храните здравословно, като приоритетно консумирате храни, които са полезни за мускулите и ви зареждат с енергия. Също така някои храни като ядки, чесън или риба имат витамини и хранителни вещества, които са полезни за сърцето, подобрявайки кръвообращението.

Друг начин за предотвратяване на високия КК е да намалите приема на алкохол или други нездравословни вещества. Пиенето на алкохол от време на време няма да причини големи вреди на здравето ни, но високата консумация на алкохол може да повиши креатинкиназата.

Често Запитвани Въпроси

Какво представлява креатинкиназата (КK) и какво прави?

Креатин киназата (КК) е ензим, който се среща предимно в сърцето, мозъка и скелетните мускули. Той играе важна роля в производството на енергия, като катализира превръщането на креатина във фосфокреатин, който след това може да се използва за генериране на АТФ – основния източник на енергия за клетките.

Защо креатин киназа се измерва в кръвните тестове?

КK се освобождава в кръвта при увреждане или нараняване на мускулната тъкан, като например при сърдечен удар, увреждане на скелетната мускулатура или мускулна дистрофия. Измерването на нивата на КK в кръвта може да помогне за диагностицирането и проследяването на тези състояния.

Какво е нормалното ниво на креатин киназа?

Нормалният диапазон за нивата на КK може да варира в зависимост от възрастта, пола и мускулната маса. Като цяло нормалният диапазон за възрастни е между 30 и 200 U/L (единици на литър). Специфичният референтен диапазон обаче може да варира в различните лаборатории и трябва да се консултира за точното тълкуване на резултатите.

Какво може да причини високите нива на креатин киназа?

Повишените нива на КK могат да бъдат причинени от различни фактори, включително тежки физически упражнения, мускулни наранявания или увреждания, вирусни инфекции, някои лекарства и генетични нарушения, като например мускулна дистрофия. Много високите нива на КK могат да означават сериозни състояния като рабдомиолиза – тежко разграждане на мускулната тъкан, което може да доведе до увреждане на бъбреците.

Как се лекува високото ниво на креатин киназа?

Лечението на високите нива на КK зависи от основната причина. В случаи на мускулно нараняване или увреждане може да се препоръча почивка и физиотерапия. В случаите на рабдомиолиза може да се наложи хоспитализация и интравенозно вливане на течности, за да се предотврати увреждане на бъбреците. Лекарствата, които може да са причина за повишените нива на КK, може да се наложи да бъдат коригирани или спрени. В някои случаи генетичните нарушения, като например мускулна дистрофия, може да изискват постоянно управление и лечение.