Пържени Кюфтета в Еър Фрайър
Класическите пържени кюфтета, или кюфтета, са любимо ястие в България. Приготвени от смес от мляно месо, лук и подправки, тези вкусни кюфтета обикновено се пържат в олио. В тази рецепта обаче ще използваме въздушен фритюрник за по-здравословна алтернатива, без да жертваме вкуса. Традиционно сервирани с лютеница, боб, картофи или зелена салата, тези кюфтета със сигурност ще ви се харесат.
Продукти
- 0,500 г кайма идеална е смес от свинско и говеждо месо
- 1 глава лук средно голяма, нарязана на ситно
- 1 яйце голямо
- 2 филийки стар хляб
- шепа магданоз пресен, нарязан на ситно
- Сол и черен пипер на вкус
- Брашно за разточване
- Спрей за готвене или олио за пържене на въздух
Инструкции
- В голяма купа накиснете хляба в топла вода за няколко минути, след което изстискайте излишната вода и натрошете хляба в купата.
- Добавете каймата, нарязания лук, яйцето, магданоза, солта и черния пипер в купата с хляба. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят.
- Покрийте сместа с найлоново фолио и я оставете в хладилника за 1-2 часа, за да се слеят ароматите.
- Загрейте въздушния фритюрник на 180°C (360°F).
- Извадете месната смес от хладилника и я оформете на малки кюфтета с големина на топка за голф.
- Оваляйте всяко кюфте в брашно, като се уверите, че е равномерно покрито.
- Леко напръскайте или намажете кошницата на фрайъра с олио за готвене. Поставете кюфтетата в кошницата на, като внимавате да не се допират едно до друго.
- Пържете кюфтетата на горещ въздух в продължение на 10-12 минути, като ги обръщате по средата на времето за пържене, докато станат златистокафяви и напълно готови.
- Сервирайте класическите български пържени кюфтета (Кюфте) с лютеница и гарнитура от бобена салата, картофена салата или зелена салата. Насладете се!

Отдадена съм на теми, свързани с микробиологията, храненето, диетите и приготвянето на здравословни ястия. Вярвам, че разбирането на науката зад храната, която ядем, е от съществено значение за поддържането на здравословен начин на живот. Стремя се да споделям знанията и страстта си с другите чрез своите публикации.