Класическите пържени кюфтета, или кюфтета, са любимо ястие в България. Приготвени от смес от мляно месо, лук и подправки, тези вкусни кюфтета обикновено се пържат в олио. В тази рецепта обаче ще използваме въздушен фритюрник за по-здравословна алтернатива, без да жертваме вкуса. Традиционно сервирани с лютеница, боб, картофи или зелена салата, тези кюфтета със сигурност ще ви се харесат.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 35 минути
Ястие Основно Ястие
Кухня Африканска, Балкани, Среден Изток, Турска
Порции 5
Калории 295 kcal

Продукти
  

  • 0,500 г кайма идеална е смес от свинско и говеждо месо
  • 1 глава лук средно голяма, нарязана на ситно
  • 1 яйце голямо
  • 2 филийки стар хляб
  • шепа магданоз пресен, нарязан на ситно
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Брашно за разточване
  • Спрей за готвене или олио за пържене на въздух

Инструкции

  • В голяма купа накиснете хляба в топла вода за няколко минути, след което изстискайте излишната вода и натрошете хляба в купата.
  • Добавете каймата, нарязания лук, яйцето, магданоза, солта и черния пипер в купата с хляба. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят.
  • Покрийте сместа с найлоново фолио и я оставете в хладилника за 1-2 часа, за да се слеят ароматите.
  • Загрейте въздушния фритюрник на 180°C (360°F).
  • Извадете месната смес от хладилника и я оформете на малки кюфтета с големина на топка за голф.
  • Оваляйте всяко кюфте в брашно, като се уверите, че е равномерно покрито.
  • Леко напръскайте или намажете кошницата на фрайъра с олио за готвене. Поставете кюфтетата в кошницата на, като внимавате да не се допират едно до друго.
  • Пържете кюфтетата на горещ въздух в продължение на 10-12 минути, като ги обръщате по средата на времето за пържене, докато станат златистокафяви и напълно готови.
  • Сервирайте класическите български пържени кюфтета (Кюфте) с лютеница и гарнитура от бобена салата, картофена салата или зелена салата. Насладете се!
Ключови думи Еър Фрайър, кюфтета