Сос Понзу

от | юли 12, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос понзу как се прави
Насладете се на пълния с умами привкус на японската кухня с нашата рецепта за домашен сос понзу. Основен продукт в японската кухня, сосът Понзу е цитрусов сос, който съчетава тръпчивост с пикантната дълбочина на соевия сос. Често се използва като сос за потапяне на сашими, но е чудесен и като марината или дресинг.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Време за Престой 3 hours
Общо Време 3 hours 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Японска
Порции 20
Калории 80 kcal

Продукти
  

  • 120 мл соев сос
  • 60 мл пресен лимонов сок
  • 60 мл пресен портокалов сок
  • 2 с. л. оризов оцет
  • 1 мирин сладко оризово вино
  • 1 парче комбу сушени водорасли, около 5 см

Инструкции

  • В купа смесете соевия сос, лимоновия сок, портокаловия сок, оризовия оцет и мирина.
  • Добавете парчето комбу.
  • Покрийте и оставете сместа да престои поне 3 часа на стайна температура, за да може ароматите да се слеят.
  • След изтичане на времето за почивка извадете и изхвърлете комбу. Вашият сос понзу е готов за употреба.

Съвети

  • За автентичен вкус се опитайте да използвате японски соев сос и мирин.
  • Можете да съхранявате соса понзу в хладилника до една седмица.
  • Сосът Понзу често се използва като сос за потапяне на сашими или горещи съдове, но е чудесен и като марината за месо или дресинг за салати.
Съчетаване със соса:
Сосът Понзу е универсален и се съчетава добре с различни ястия. Традиционно се използва като сос за потапяне на сашими, месо на скара и много други. Може да се използва и като пикантен дресинг за салати, марината за риба или пиле на скара или като подправка за пържени зеленчуци. Неговият ярък, пикантен вкус подобрява вкуса както на прости, така и на сложни ястия.
Ключови думи сос