Сос Понзу
Насладете се на пълния с умами привкус на японската кухня с нашата рецепта за домашен сос понзу. Основен продукт в японската кухня, сосът Понзу е цитрусов сос, който съчетава тръпчивост с пикантната дълбочина на соевия сос. Често се използва като сос за потапяне на сашими, но е чудесен и като марината или дресинг.
Продукти
- 120 мл соев сос
- 60 мл пресен лимонов сок
- 60 мл пресен портокалов сок
- 2 с. л. оризов оцет
- 1 мирин сладко оризово вино
- 1 парче комбу сушени водорасли, около 5 см
Инструкции
- В купа смесете соевия сос, лимоновия сок, портокаловия сок, оризовия оцет и мирина.
- Добавете парчето комбу.
- Покрийте и оставете сместа да престои поне 3 часа на стайна температура, за да може ароматите да се слеят.
- След изтичане на времето за почивка извадете и изхвърлете комбу. Вашият сос понзу е готов за употреба.
Съвети
- За автентичен вкус се опитайте да използвате японски соев сос и мирин.
- Можете да съхранявате соса понзу в хладилника до една седмица.
- Сосът Понзу често се използва като сос за потапяне на сашими или горещи съдове, но е чудесен и като марината за месо или дресинг за салати.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.