Домашно Гуакамоле

от | юни 5, 2023 | Сосове | 0 коментари

гуакамоле рецепта
Направен с любов и с най-пресните съставки, този жив, богат и кремообразен сос е нещо повече от дип - той е празник на вкусовете, който се съчетава прекрасно с множество ястия.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Мексиканска
Порции 5
Калории 100 kcal

Продукти
  

  • 3 авокадота узрели, обелени, без костилки
  • 1 глава червен лук нарязана на ситно, около 50 г
  • 2 домата зрели, без семки, нарязани на ситно, около 200 г
  • 1 чушка халапеньо без семена и жилки, нарязана на ситно
  • 1 шепа пресни листа от кориандър нарязани на ситно, около 15 г
  • 2 лайма изцедени от сока, около 60 мл
  • сол на вкус около 1/2 ч.л.

Инструкции

  • Започнете с приготвянето на съставките. Нарежете на ситно червения лук, доматите, чушката халапеньо и листата кориандър.
  • В средна купа издълбайте авокадото и го намачкайте до желаната от вас консистенция с помощта на вилица.
  • Добавете нарязаните лук, домати, халапеньо и кориандър към пюрето от авокадо.
  • Залейте със сока от лайм, поръсете със сол и след това разбъркайте всичко заедно, докато се смеси добре.
  • Опитайте на вкус и коригирайте подправките, ако е необходимо. Ако предпочитате гуакамолето си с малко повече пикантност, добавете още едно халапеньо.
  • Сервирайте веднага, а ако имате време, оставете го да престои един час в хладилника, за да се слеят вкусовете.

Съвети

  • Домашно приготвеният сос гуакамоле е универсално допълнение към всяко ястие. Използвайте го като дип с чипс от тортиля, за гарнитура на такос или начос или го намажете върху препечен хляб за бърза и здравословна закуска.
  • За да предотвратите покафеняването на гуакамолето, ако не го сервирате веднага, притиснете парче найлоново фолио директно върху повърхността на гуакамолето, преди да го охладите.
  • Не пестете от сока от лайм - той придава фантастична основа и помага на авокадото да не покафенее прекалено бързо.
Ключови думи гуакамоле, сос