Рецепта за Сладко – Лют Сусамов Сос

от | авг. 1, 2023 | Сосове | 0 коментари

Потопете се в света на богатите, ядкови вкусове с нашия домашен сусамов сос. Основна част от азиатската кухня, тази универсална подправка се отличава с уникален, дълбок вкус, който придава вълнуващ привкус на вашите ястия. Използвайте го като марината за меса, ароматен дресинг за салати или вкусен дип за предястия.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Общо Време 10 минути
Ястие Сосове
Кухня Азиатска
Порции 16
Калории 200 kcal

Продукти
  

  • 120 мл. сусамово масло
  • 60 мл. соев сос
  • 60 мл. оризов оцет
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. сусамови семена препечени
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 ч.л. джинджифил настърган

Инструкции

  • В купа смесете сусамовото олио, соевия сос, оризовия оцет, меда, препечените сусамови семена, чесъна и джинджифила.
  • Разбийте всички съставки заедно, докато се смесят добре и медът се разтвори напълно.
  • Опитайте соса и коригирайте подправките, ако е необходимо.

Съвети

  • Ако предпочитате по-гладка текстура, можете да пасирате соса до гладка смес.
  • Регулирайте количеството на меда и соевия сос според вкуса си, за да балансирате сладките и пикантните вкусове.
  • Прехвърлете соса в чист буркан и го съхранявайте в хладилника. Може да се съхранява до една седмица.
Най-добри храни, които да сервирате със сусамов сос:
  • Като дресинг за салати или студена юфка
  • Като дип за кнедли или пролетни рулца
  • Полейте зеленчуци на пара или на скара
  • Като марината за пилешко, говеждо или тофу
  • В ястия за пържене.
Ключови думи сосове