Рецепта за Сладко – Пикантен Сос от Ябълки

от | авг. 4, 2023 | Сосове | 0 коментари

Потопете се в сладкия и пикантен свят на нашия домашен ябълков сос. Създаден от сочни ябълки и малко захар, този универсален сос добавя възхитителен привкус към широк спектър от ястия. Ябълковият сос е не само вкусно лакомство, но и чудесен източник на фибри и витамин С, което го прави вкусен начин да увеличите дневния си прием на хранителни вещества.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Американска
Порции 6
Калории 140 kcal

Продукти
  

  • 1 кг ябълки обелени, изчистени и нарязани на парчета
  • 100 г кристална захар
  • 125 мл. вода
  • 1/2 ч.л. канела по избор

Инструкции

  • Смесете ябълките, захарта, водата и канелата (ако използвате) в голям съд.
  • Покрийте тенджерата и гответе на среден огън, като разбърквате от време на време, докато ябълките омекнат, около 15-20 минути.
  • След като ябълките омекнат, отстранете тенджерата от котлона.
  • За да получите гъст сос, намачкайте ябълките с преса за картофи, докато достигнат желаната от вас консистенция. За по-гладък сос смесете сместа с потапящ се блендер или с обикновен блендер.
  • Оставете ябълковия сос да се охлади за около 30 минути, преди да го сервирате.

Съвети

  • Ако предпочитате по-сладък сос, можете да добавите повече захар или да смесите лъжица мед.
  • Можете да използвате всякакви ябълки за тази рецепта, но смесването на тръпчиви и сладки сортове ще придаде най-добър вкус на соса.
Ябълковият сос е изключително универсален и се съчетава добре с различни храни. Традиционно се сервира със свинско месо, но е чудесен и с палачинки, гофрети или се използва като подсладител при печене. Можете да му се насладите дори самостоятелно като лек и здравословен десерт.
Ключови думи сосове