Рецепта за Здравословни Пълнозърнести Американски Палачинки

от | апр. 6, 2023 | Десерти | 0 коментари

Представяме ви вкусните и хранителни американски палачинки от пълнозърнеста пшеница, които са идеалният начин да започнете деня си с полезна храна! Приготвени от 100% пълнозърнесто брашно, тези палачинки са не само неустоимо пухкави и засищащи, но и пълни с важни хранителни вещества, които допринасят за балансиран и здравословен начин на живот.
За разлика от традиционните палачинки, приготвени от рафинирано бяло брашно, тези пълнозърнести скъпоценни камъни осигуряват безброй ползи, включително голяма доза диетични фибри, витамини от група В и минерали.
С включването на полезни съставки като ленено семе, гръцко кисело мляко и свежи плодови добавки тези палачинки осигуряват пълноценно хранене, което ще зареди тялото и ума ви, без да прави компромис с вкуса. Така че, заповядайте и се отдайте на тези вкусни, полезни за сърцето палачинки, знаейки, че всяка хапка ви приближава към по-здравословен и щастлив живот!
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 25 минути
Ястие Закуска
Кухня Американска
Порции 8
Калории 220 kcal

Продукти
  

  • 200 г пълнозърнесто брашно
  • 2 ч.л. бакплувер
  • 0,5 ч.л. сол
  • 1 с.л. ленено семе (смляно)
  • 300 мл мялко
  • 80 г кисело мляко
  • 2 яйца
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. ванилия (екстракт)
  • мазнина

Инструкции

  • В голяма купа смесете 200 г пълнозърнесто брашно, 2 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л. сол и 1 с.л. смлени ленени семена (ако използвате). Разбийте сухите съставки, докато се смесят добре.
  • В отделна средна по големина купа разбийте заедно 300 мл мляко, 80 г гръцко кисело мляко, 2 големи яйца, 2 с.л. мед или кленов сироп и 1 ч.л. екстракт от ванилия. Уверете се, че сместа е гладка и хомогенна.
  • Постепенно изсипете сместа с мокрите съставки в купата със сухите съставки. Разбъркайте внимателно, докато се смесят, като внимавате да не прекалите с разбъркването. Тестото трябва да е леко гъсто и на бучки.
  • Загрейте голям тиган с незалепващо покритие или скара на средна температура. Покрийте леко повърхността с незалепващ спрей за готвене или с малко количество олио.
  • С помощта на мерителна чаша от 60 ml (¼ чаша) изсипете тестото върху предварително загрятия тиган или скара, за да оформите отделни палачинки. Оставете достатъчно разстояние между всяка палачинка, за да не се слеят по време на готвенето.
  • Гответе палачинките в продължение на 2-3 минути или докато на повърхността им се образуват мехурчета и краищата им започнат да се стягат. Внимателно обръщайте палачинките и ги гответе още 1-2 минути или докато станат златистокафяви и готови.
  • Прехвърлете готовите палачинки в чиния за сервиране и ги запазете топли. Повторете стъпки 5-6 с останалото тесто.

Съвети

  • Сложете в тестото преди готвене боровинки, ягоди на кубчета или шоколадов чипс (изберете черен шоколад).
  • Добавете малко цитрусова кора (портокал, лимон или лайм) към тестото за ярък, пикантен вкус.
  • Смесете лъжица какао на прах в тестото за шоколадови пълнозърнести палачинки
  • Запомнете, че ключът към здравословната и засищаща закуска е да балансирате вкусовете и хранителните вещества, като същевременно включите разнообразие от текстури и цветове. 

Топинги

  • Пресни плодове: горски плодове (боровинки, ягоди, малини), нарязани банани или нарязани на кубчета ябълки и круши
  • Ядково масло: Бадемово, кашу или фъстъчено масло (избирайте натурални сортове без добавена захар)
  • Кисело мляко: Гръцко или немлечно кисело мляко за добавяне на протеини и кремообразност
  • Ядки и семена: Счукани бадеми, орехи, пекани, семена от чиа или конопени семена за хрупкавост и допълнителни хранителни вещества
  • Подправки: Поръсете канела, индийско орехче или подправка за тиквен пай за допълнителна топлина и вкус
    Неподсладени кокосови стърготини: За тропически привкус и допълнителна текстура
 

Съвети за по-здравословни палачинки

  • Използвайте алтернативно мляко: Бадемово, овесено или соево мляко за безмлечен вариант
  • Заместете ябълковото пюре или намачкания банан с мед или кленов сироп в тестото: Осигурява естествена сладост с добавени фибри и хранителни вещества
  • Добавете настъргани тиквички или моркови в тестото: Вмъкнете допълнителни зеленчуци за повишаване на хранителните вещества
  • Използвайте кисело мляко на растителна основа: Кокосово или бадемово кисело мляко за алтернатива без млечни продукти
  • Направете го без глутен: Заменете пълнозърнестото брашно със смес от безглутенови брашна (уверете се, че сместа съдържа ксантанова гума или добавете ½ ч.л. ксантанова гума към сместа)
 
Ключови думи американски палачинки, палачинки