Рибен Сос

от | юни 15, 2023 | Сосове | 0 коментари

Разкрийте магията на азиатската кухня с нашия домашен рибен сос. Този мощен, ароматен сос, направен чрез ферментация на риба със сол, е ключът към отключване на умами в любимите ви ястия. Използвайте го като подправка, марината или в сосове, за да придадете ново ниво на вкуса на ястията си!
няма оценка
Приготвяне 30 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Азиатска
Порции 20
Калории 50 kcal

Продукти
  

  • 1 кг прясна дребна риба като аншоа или сардини
  • 450 г морска сол

Инструкции

  • Почистете добре прясната риба, като отстраните вътрешностите и люспите.
  • В голяма купа смесете почистената риба и солта, като ги разбърквате заедно, докато рибата се покрие добре със сол.
  • Прехвърлете осолената риба в голям, чист стъклен буркан, като го притиснете силно, за да няма въздушни празнини.
  • Затворете плътно буркана и го оставете на хладно и тъмно място за около 6-12 месеца. През това време рибата ще ферментира и ще се получи рибен сос.
  • След ферментацията прецедете сместа през сито с фини решетки в чиста купа, като натискате твърдите частици, за да излезе възможно най-много течност. Получената течност е вашият рибен сос.

Съвети

  • Домашно приготвеният рибен сос е ключова съставка в много азиатски ястия, като придава дълбочина и умами на вкусовия профил.
  • Винаги съхранявайте рибния сос на хладно и тъмно място. Той може да се съхранява до една година, ако не и повече.
  • Имайте предвид, че приготвянето на рибен сос в домашни условия може да доведе до появата на силни миризми поради процеса на ферментация.
  • Отначало го използвайте пестеливо, тъй като рибният сос е много силен и може да превъзмогне други вкусове, ако се използва прекомерно.
Ключови думи бял сос, рибен сос