Руска салата

от | ное. 25, 2023 | Салати | 0 коментари

Руската салата, известна също като салата Оливие, е класическо ястие, което произхожда от Русия, но е придобило популярност в цял свят. Създадена през 60-те години на XIX в. от белгийския готвач Люсиен Оливие в Москва, тази салата е известна с богатата си кремообразна текстура и разнообразната комбинация от зеленчуци, месо и яйца. Това е празнично ястие, което често се свързва с празненства и специални поводи.
Първоначално гурме ястие във висшето общество на Русия, руската салата еволюира през годините. Всяка страна я е адаптирала към собствения си вкус, но същността ѝ остава същата: обилна, успокояваща салата, която е едновременно универсална и засищаща. Тя е основна част от руската кухня и често срещана в европейските и азиатските празнични менюта.
няма оценка
Приготвяне 25 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 40 минути
Ястие Салата
Кухня РУСКА
Порции 4
Калории 122 kcal

Продукти
  

  • 400 гр Картофи сварени и нарязани на кубчета
  • 200 гр Моркови сварени и нарязани на кубчета
  • 150 гр Пресен грах сварен
  • 3 Твърдо сварени яйца нарязани на ситно
  • 100 гр Кисели краставички нарязани на кубчета
  • 200 гр Варена шунка или пилешко месо нарязани на кубчета (по избор)
  • 150 мл Майонеза
  • 50 мл Заквасена сметана
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен копър или магданоз за украса

Инструкции

  • Сварете картофите и морковите в подсолена вода, докато омекнат, но не станат кашави. След като се сварят, оставете ги да изстинат, след което ги нарежете на малки кубчета.
  • Сварете граха, докато омекне, отцедете го и го оставете настрана да се охлади.
  • Сварете твърдо яйцата, охладете ги, обелете ги и ги нарежете.
  • Сглобяване на салатата:
  • В голяма купа се смесват картофите, нарязани на кубчета, морковите, грахът, нарязаните яйца, киселите краставички, нарязани на кубчета, и шунката или пилешкото (ако се използва).
  • Овкусете със сол и черен пипер.
  • Добавяне на дресинга:
  • В отделна купа смесете майонезата и заквасената сметана.
  • Добавете дресинга към съставките на салатата и разбъркайте внимателно, докато всичко се покрие добре.

Съвети

  • Приберете салатата в хладилника поне за час преди сервиране, за да се слеят ароматите.
  • Гарнирайте с нарязан копър или магданоз преди сервиране.
  • Текстура на зеленчуците: Уверете се, че зеленчуците са сготвени с правилната текстура - меки, но все още запазени.
  • Дресинг: Комбинацията от майонеза и заквасена сметана създава богат, кремообразен дресинг. Регулирайте съотношението според вкуса си.
  • Вариации: Можете да използвате шунка или пилешко месо по избор, но можете да използвате и болонка, колбаси или да не използвате месо за вегетарианска версия.
  • Сервиране: Сервирайте охладени като гарнитура или като част от празнична трапеза.
Ключови думи салата