Салата Нисоаз

от | ное. 24, 2023 | Салати | 0 коментари

Салатата Нисоаз, произхождаща от Ница, Франция, е възхитителен ансамбъл от пресни зеленчуци, морски дарове и яйца, умело съчетани в ястие, което е колкото питателно, толкова и ароматно. Тази салата е квинтесенция на средиземноморската кухня, известна с използването на пресни и висококачествени съставки и просто, но елегантно приготвяне.
Средиземноморската диета, част от която е и салатата нисоаз, се слави с полезните си свойства и акцента върху пресните зеленчуци, рибата и зехтина. Салатата Niçoise въплъщава същността на тази диета и кулинарните традиции на Френската ривиера. Това е универсално ястие, което може да се сервира като лек обяд, предястие или пълноценна вечеря.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 30 минути
Общо Време 50 минути
Ястие Салата
Кухня Френска
Порции 2
Калории 84 kcal

Продукти
  

  • 150 гр Прясна маруля например ромска или смесена зелена
  • 2 Зрели домати нарязани на четвъртинки
  • 150 гр Пресен зелен фасул отрязан
  • 400 гр Малки нови картофи
  • 200 гр Консервирана риба тон в зехтин отцедена
  • 4 Твърдо сварени яйца нарязани на четвъртинки
  • 75 гр Черни маслини Нисоаз
  • 200 гр Филета от аншоа по избор
  • 1 Малък червен лук нарязан на тънки филийки
  • 60 мл Екстра върджин зехтин
  • 30 мл Червен винен оцет
  • 1 с.л Дижонска горчица
  • 2 с.л Прясно нарязан магданоз
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Инструкции

  • Приготвяне на зеленчуци и яйца
  • Сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат, около 10-15 минути, след което ги нарежете на четвъртинки или половинки в зависимост от размера им.
  • Едновременно с това бланширайте зеления фасул във вряща вода за около 4 минути, докато стане хрупкав. Отцедете и потопете в ледена вода, за да спрете процеса на готвене и да запазите яркозеления им цвят.
  • Сварете яйцата в твърда вода. Поставете ги в студена вода, оставете да заврат и оставете да къкрят 9-12 минути. Охладете ги в ледена вода, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
  • Сглобяване на салатата
  • В голяма чиния подредете листата маруля като легло.
  • Върху салатата поставете нарязаните на четвъртинки картофи и зелен фасул.
  • Добавете нарязаните на четвъртинки домати, нарязания лук и маслините.
  • Начукайте рибата тон и я разпределете върху салатата.
  • Ако използвате аншоа, подредете я отгоре.
  • Накрая добавете около салатата нарязаните на четвъртинки яйца.
  • Приготвяне на дресинга
  • В малка купа разбийте заедно зехтина, червения винен оцет, дижонската горчица, солта и черния пипер.
  • Капнете този дресинг върху салатата непосредствено преди сервиране.
  • Гарнирайте с нарязан магданоз.
  • Съвети за перфектната салата Нисоаз
  • Качество на съставките: Използвайте най-пресните зеленчуци и висококачествена риба тон в зехтин за най-добър вкус.
  • Дресинг: Направете дресинга непосредствено преди сервиране, за да запазите ярките му вкусове.

Съвети

  • Вариации: Не се колебайте да добавяте или заменяте съставки в зависимост от наличността и предпочитанията си. Някои добавят каперси или заменят рибата тон със сьомга на скара или пържоли от прясна риба тон.
  • Сервиране: Сервирайте веднага след като сте направили дресинга, за да остане салатата хрупкава и свежа.
  • Съчетаване с вино: Свежо, сухо бяло вино като френско шардоне или леко розе допълва чудесно тази салата.
Ключови думи салата