Салата от печени чушки и бадеми

от | дек. 18, 2023 | Салати | 0 коментари

Салатата с печени чушки и бадеми е ярко и ароматно ястие, което съчетава опушената сладост на печените чушки с хрупкавата ядка на бадемите. Тази салата е възхитително съчетание от текстури и вкусове, което я прави идеален избор за тези, които ценят обилното, но здравословно хранене. Тя е отличен вариант за самостоятелен обяд, гарнитура или дори като част от по-голяма вечеря.
Това ястие е вдъхновено от средиземноморската кухня, която е известна с използването на пресни зеленчуци, ядки и зехтин. Средиземноморските ястия често се славят с ползите си за здравето и с акцента върху растителните съставки. Салатата с печени чушки и бадеми е чудесно представяне на тези кулинарни ценности.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 35 минути
Ястие Салата
Кухня Средиземноморска
Порции 4
Калории 223 kcal

Продукти
  

  • 600 гр Чушки червени, жълти или смесени,
  • 100 гр Цели бадеми без кората.
  • 30 гр Пресен магданоз нарязан на ситно
  • 2 скилидки Чесън смлени
  • 75 мл Екстра върджин зехтин
  • 30 мл Червен винен оцет
  • 15 мл Мед
  • 1 ч.л Сол
  • 1 ч.л Прясно смлян черен пипер

Инструкции

  • Запечете чушките: Загрейте фурната до 220°C (428°F). Поставете целите чушки върху лист за печене и ги изпечете във фурната за 20-25 минути, като ги обръщате от време на време, докато кожичките им станат на мехури и се овъглят. След като са готови, поставете ги в купа и ги покрийте с найлоново фолио за около 10 минути. Този процес ще помогне за обелването на кожата.
  • Пригответе бадемите: Докато чушките се пекат, запечете бадемите в сух тиган на средна температура за 5-7 минути или докато станат златистокафяви. Внимавайте да не ги изгорите. След като се запекат, нарежете бадемите на едро и ги оставете настрана.
  • Обелете и нарежете чушките: След като чушките се охладят, обелете кората и извадете семената. Нарежете чушките на тънки ивици.
  • Направете дресинга: В малка купа смесете зехтина екстра върджин, червения винен оцет, меда, счукания чесън, солта и черния пипер.
  • Комбинирайте съставките: В голяма купа за салата смесете лентите печени чушки, нарязаните бадеми и ситно нарязания магданоз.
  • Облечете салатата: Изсипете дресинга върху салатата и внимателно разбъркайте, за да се покрият равномерно всички съставки.
  • Сервирайте: Ако е необходимо, коригирайте подправките и сервирайте салатата на стайна температура, за да придобие най-добър вкус.

Съвети

  • Когато избирате чушки, търсете такива, които са твърди и имат лъскава, ненарушена кожа.
  • Печенето на чушките до появата на мехури и почерняване на кората им ще придаде на салатата възхитителен опушен вкус.
  • Препичането на бадемите засилва вкуса им и им придава допълнителна хрупкавост.
  • Дресингът за салатата може да се регулира според личните предпочитания. Някои предпочитат по-сладък или по-пикантен дресинг.
Ключови думи Салата от печени чушки и бадеми