Салата от сладки картофи и рукола

от | дек. 11, 2023 | Салати | 0 коментари

В света на салатите салатата от сладки картофи и рукола се отличава с ярките си цветове, разнообразни текстури и възхитителна комбинация от сладки и пиперливи вкусове. Тази салата е модерно кулинарно творение, което красиво демонстрира гъвкавостта на сладките картофи, допълнена от остротата на листата на руколата. Тя е идеална за хора, които се грижат за здравето си и търсят хранителен, но вкусен вариант за хранене.
Това ястие е сплав от съвременни вкусове, черпещи вдъхновение от различни кулинарни традиции. Употребата на сладки картофи е широко разпространена както в западната, така и в незападната кухня, докато руколата, основна част от средиземноморската диета, придава уникален пиперлив вкус.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 35 минути
Ястие Салата
Кухня Източно Европейска
Порции 4
Калории 74 kcal

Продукти
  

  • 500 гр сладки картофи обелени и нарязани на кубчета
  • 100 гр листа от рукола аругула
  • 30 гр червен лук нарязан на тънки филийки
  • 50 гр сирене фета натрошено
  • 50 гр сушени червени боровинки или череши
  • 30 гр тиквени семки
  • 2 с.л зехтин
  • 1 с.л Сол и черен пипер на вкус
  • 3 с.л зехтин екстра върджин
  • 1 с.л балсамов оцет
  • 1 ч.л мед
  • 1 ч.л дижонска горчица
  • 1 ч.л Сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  • Изпечете сладките картофи: Загрейте фурната на 200°C (400°F). Разбъркайте нарязаните на кубчета сладки картофи с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разпределете ги върху лист за печене и ги печете 20 минути или докато омекнат и леко се карамелизират. След изваждането от фурната оставете картофите леко да се охладят.
  • Пригответе дресинга: В малка купа разбийте заедно зехтина екстра върджин, балсамовия оцет, меда и дижонската горчица. Овкусете със сол и черен пипер. Дресингът трябва да има балансиран сладък и пикантен вкус.
  • Сглобете салатата: В голяма купа за салата смесете листата от рукола, печените сладки картофи, тънко нарязания червен лук, натрошеното сирене фета, сушените боровинки и тиквените семки.
  • Облечете салатата: Капнете дресинга върху салатата и внимателно разбъркайте, за да се покрият равномерно всички съставки.
  • Сервирайте: Салатата може да се сервира топла, със сладките картофи, току-що извадени от фурната, или на стайна температура.

Съвети

  • Избор на сладки картофи: Изберете твърди, ненарушени сладки картофи. Те трябва да са с еднаква големина, за да се сготвят равномерно.
  • Печене на сладки картофи: Печенето на сладките картофи до леко карамелизиране разкрива естествената им сладост.
  • Балансиране на вкусовете: Пиперливият вкус на руколата допълва сладостта на картофите. Регулирайте количеството на руколата според вкуса си.
  • Възможности за сирене: Сиренето фета придава солен привкус, но можете да го замените с козе или синьо сирене за по-различен вкусов профил.
  • Добавка с ядки: За допълнителна хрупкавост може да се добавят и препечени ядки като орехи или бадеми.
  • Предложения за сервиране: Тази салата е достатъчно засищаща, за да бъде самостоятелно ястие, или може да се сервира като гарнитура към пилешко месо или риба на скара.
Ключови думи Салата от сладки картофи и рукола