Салата от зелена папая

от | дек. 15, 2023 | Салати | 0 коментари

Салатата от зелена папая, известна още като Som Tam, е ярко и ароматно ястие, което произхожда от Тайланд. Тази салата е перфектно съчетание от сладки, кисели, пикантни и люти вкусове, което я прави популярен избор в тайландската кухня. Известна е с уникалната си комбинация от хрупкава зелена папая, ароматни билки и пикантен дресинг. Това ястие е не само празник за вкусовите рецептори, но и визуална наслада със своите цветни съставки.
Тази салата е основен продукт в тайландската кухня, често се консумира като улична храна или като част от по-голямо ястие в ресторантите. Тя отразява същността на тайландската кухня, която хармонично съчетава различни вкусове. Салатата от зелена папая може да се срещне под различни форми в цяла Югоизточна Азия, с леки вариации в съставките и методите на приготвяне.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 0 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Салата
Кухня Азиатска
Порции 4
Калории 165 kcal

Продукти
  

  • 500 гр Зелена папая настъргана
  • 100 гр Чери домати разрязани наполовина
  • 100 гр Дълъг зелен фасул нарязан на двусантиметрови парчета
  • 2 скилидки Чесън
  • 5 гр Тайландско чили или на вкус
  • 50 гр Печени фъстъци
  • 20 гр Сушени скариди по избор
  • 45 мл Сок от лайм
  • 30 мл Рибен сос
  • 30 гр Палмова захар настъргана
  • 15 мл Паста от тамаринд

Инструкции

  • Пригответе зелената папая: Обелете зелената папая и я нарежете на тънки ивици с помощта на белачка за жулиени или ренде. Поставете я в голяма купа.
  • Начукайте ароматите: В хаванче и пестик счукайте чесъна и лютите чушки на груба каша. Можете да регулирате количеството на чилито в зависимост от предпочитанията си за пикантност.
  • Бланширайте боба: Бланширайте бързо зеления фасул във вряща вода за около 1 минута, след което го потопете в ледена вода. Отцедете и оставете настрана.
  • Направете дресинга: В малка купа смесете сока от лайм, рибния сос, настърганата палмова захар и пастата от тамаринд. Разбъркайте, докато захарта се разтвори.
  • Комбинирайте салатата: Добавете чери доматите, бланширания зелен фасул, сушените скариди (ако използвате) и сместа от счукан чесън и чили към настърганата папая. Залейте салатата с дресинга.
  • Разбъркайте салатата: Използвайте шпатула или ръце (с ръкавици), за да разбъркате и леко да разбиете салатата, като се уверите, че съставките са добре комбинирани и ароматите се сливат.
  • Гарнирайте и сервирайте: Добавете печените фъстъци и разбъркайте салатата за последен път. Сервирайте веднага за най-добра текстура и вкус.

Съвети

  • Използвайте белачка за жулиени или ренде, за да накъсате зелената папая на тънки ивици.
  • Регулирайте броя на лютите чушки според предпочитанията си за топлина.
  • Ако сте вегетарианец, можете да пропуснете сушените скариди и да замените соевия сос с рибен сос.
  • Балансирайте ароматите на дресинга според вкуса си. Той трябва да бъде хармонична смесица от сладко, кисело, пикантно и солено.
Ключови думи Салата от зелена папая