Салата с панделки от тиквички

от | дек. 15, 2023 | Салати | 0 коментари

Салатата от тиквички с лентички е освежаващо и здравословно ястие, което е едновременно визуално привлекателно и вкусно. Тази салата е идеална за любителите на леки и питателни ястия и е идеална за летните дни, като гарнитура за барбекю или като здравословен вариант за обяд. Тиквичките, с техния мек вкус и гъвкавост, са звездата на това ястие, допълнено от разнообразни пресни съставки и прост, но ароматен дресинг.
Това ястие е вдъхновено от средиземноморската кухня, известна с това, че набляга на пресните зеленчуци, билките и простите дресинги. Средиземноморската диета се слави с ползите си за здравето и акцента върху растителните съставки.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 0 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Салата
Кухня Средиземноморска
Порции 4
Калории 206 kcal

Продукти
  

  • 600 гр Тиквички 4 средни
  • 150 гр Чери домати разрязани наполовина
  • 20 гр Листа пресен босилек
  • 30 гр Кедрови ядки препечени
  • 50 гр Пармезан настърган
  • 30 мл Екстра върджин зехтин
  • 30 мл Лимонов сок
  • 1 скилидка Чесън смлян
  • 1 ч.л Сол
  • 1 ч.л Черен пипер

Инструкции

  • Пригответе лентите от тиквички: Измийте тиквичките и отрежете краищата им. С помощта на белачка за зеленчуци или мандолина нарежете тиквичките по дължина на тънки лентички. Спрете, когато стигнете до сърцевината със семената, тъй като тя може да бъде твърде водниста за салатата.
  • Запечете кедровите ядки: В сух тиган на средна температура запечете кедровите ядки за 2-3 минути, като разбърквате често, докато станат златистокафяви. Отстранете от огъня и оставете да се охладят.
  • Направете дресинга: В малка купа разбийте заедно зехтина екстра върджин, лимоновия сок, счукания чесън, солта и черния пипер. Регулирайте подправките според вкуса си.
  • Сглобете салатата: В голяма купа смесете лентите тиквички, разполовените чери домати и листата пресен босилек. Напръскайте с дресинга и внимателно разбъркайте, за да се покрият.
  • Добавете последните щрихи: Отгоре поръсете салатата с препечени кедрови ядки и настърган пармезан.
  • Сервирайте: Сервирайте веднага, като се уверите, че във всяка чиния има добър микс от лентички тиквички, домати, босилек, кедрови ядки и пармезан.

Съвети

  • Използвайте белачка за зеленчуци или мандолина, за да създадете тънки, равномерни лентички от тиквички.
  • Запечете леко кедровите ядки в сух тиган до златисто, за да подобрите вкуса им.
  • Заложете на пресен босилек за по-жизнен вкус.
  • Салатата е най-добре да се сервира веднага, но можете да приготвите лентите от тиквички предварително и да ги съхранявате в хладилника.
Ключови думи Салата с панделки от тиквички