Салата с радичио и портокал

от | дек. 17, 2023 | Салати | 0 коментари

Салатата от цикория и портокали е живо и освежаващо ястие, което предлага уникална комбинация от горчиви, сладки и пикантни вкусове. Тази салата с поразителния си контраст на цветове и вкусове е доказателство за креативността и разнообразието на средиземноморската кухня. Тя е идеална за тези, които обичат да изследват смелите комбинации от вкусове и да добавят цветен щрих към ястията си.
Тази салата е вдъхновена от италианската кухня, известна с това, че набляга на пресни и висококачествени съставки и прости, но смели вкусови профили. Средиземноморската диета с нейния акцент върху зеленчуците, плодовете и здравословните мазнини оказва силно влияние върху това ястие.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 0 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Салата
Кухня Западна
Порции 4
Калории 370 kcal

Продукти
  

  • 1 бр Цикория около 200 г, листата се отделят и накъсват
  • 300 гр Портокали обелени и разполовени
  • 1 бр Червен лук около 100 грама, нарязана на тънки филийки
  • 50 гр Черни маслини без костилки и нарязани на филийки
  • 60 мл Екстра върджин зехтин
  • 30 мл Балсамов оцет
  • 10 мл Мед
  • 1 ч.л Сол
  • 1 ч.л Прясно смлян черен пипер
  • 10 гр Листа прясна мента

Инструкции

  • Приготвяне на радикио: Измийте листата на радикио под студена вода. Подсушете ги и ги накъсайте на парчета с големина на хапка. Поставете ги в голяма купа за салата.
  • Разделете портокалите на части: Върху купа за улавяне на соковете внимателно разрежете мембраните на портокалите, за да се освободят сегментите. Добавете парчетата в купата за салата.
  • Накиснете червения лук: Нарежете червения лук на тънки филийки и ги накиснете в студена вода за около 10 минути. Тази стъпка помага да се смекчи острият вкус на лука. Отцедете го и го добавете в салатиерата.
  • Пригответе маслините: Нарежете маслините на филийки и ги добавете към салатата.
  • Направете дресинга: В малка купа разбийте заедно зехтина, балсамовия оцет, меда, солта и черния пипер. Регулирайте подправките на вкус.
  • Облечете салатата: Изсипете дресинга върху салатата и внимателно разбъркайте, за да се смеси. Уверете се, че всички съставки са равномерно покрити с дресинга.
  • Гарнитура: Поръсете листа от прясна мента върху салатата за освежаващ аромат и допълнителен вкус.
  • Сервирайте: Сервирайте салатата веднага. Най-добре е да се консумира прясна, за да се запази хрупкавостта на радикиото и свежестта на останалите съставки.

Съвети

  • Когато избирате цикория, търсете глави с хрупкави, живи листа.
  • Обелете портокалите с остър нож, като отстраните цялата бяла кора, за да получите по-сладък вкус.
  • Накиснете нарязания червен лук в студена вода за няколко минути, за да намалите остротата му.
  • Регулирайте количеството мед в дресинга в зависимост от сладостта на портокалите и личните си предпочитания.
Ключови думи Салата с круши и горгонзола