Салата с водорасли

от | дек. 3, 2023 | Салати | 0 коментари

Салатата от морски водорасли, често наричана "салата Уакаме" в японската кухня, е жизнено и питателно ястие, обичано в много части на Азия и все по-популярно по света. Тя е не само основен продукт в японските ресторанти, но и в сърцата на загрижените за здравето си посетители по целия свят. Снабдена с витамини, минерали и уникален пикантен вкус, известен като "умами", салатата от водорасли е кулинарно удоволствие, което съчетава здравето с вкуса.
Салатата с водорасли е класическо ястие в японската кухня, известно със своята простота и елегантност. Тя отразява японския кулинарен принцип за зачитане на естествените вкусове на съставките, като същевременно ги представя по естетически приятен начин. Това ястие може да се срещне под различни форми в различните азиатски кухни, като всяка от тях добавя свой уникален привкус.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 0 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Салата
Кухня Японска
Порции 2
Калории 81 kcal

Продукти
  

  • 30 гр Изсушени водорасли уакаме
  • 30 мл Соев сос
  • 20 мл Оризов оцет:
  • 15 мл Сусамово олио
  • 10 гр Захар
  • 5 гр Пресен джинджифил настърган
  • 10 гр Сусамови семена препечени
  • 1 гр Червен пипер на люспи
  • 100 гр Краставица тънко нарязана
  • 50 гр Морков нарязан на жулиени

Инструкции

  • Рехидратиране на водораслите: Накиснете изсушеното вакаме в топла вода за около 15 минути. То ще се разшири значително. Отцедете и изстискайте излишната вода.
  • Пригответе дресинга: Разбийте соевия сос, оризовия оцет, сусамовото масло, захарта и настъргания джинджифил в купа, докато захарта се разтвори.
  • Разбъркайте салатата: В голяма купа смесете рехидратираните водорасли, краставицата и моркова. Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте внимателно, за да се покрие.
  • Гарнитура: Поръсете салатата с препечени сусамови семена и люспи от червен пипер, за да придадете допълнителна текстура и нотка на топлина.
  • Охладете и сервирайте: Оставете салатата да се охлади в хладилника поне 10 минути преди сервиране, за да се слеят ароматите.

Съвети

  • Балансиране на вкусовете: Регулирайте количеството на захарта и оцета, за да намерите идеалния баланс между сладко и лютиво.
  • Вариации на текстурата: За по-хрупкава текстура добавете тънко нарязани репички или чушки.
  • Предложения за сервиране: Поднесете като предястие или заедно със суши или риба на скара за пълноценно хранене.
Ключови думи Салата с водорасли