Салата със смокини прошуто и рукола

от | дек. 19, 2023 | Салати | 0 коментари

Салата със смокини, прошуто и рукола
Салатата от смокини, прошуто и рукола е класическо ястие, в което се съчетават сладостта на зрелите смокини, солеността на прошутото и пиперливата хапка на листата рукола. Тази салата е празник на контрастните вкусове и текстури, което я прави любима в гурме кухнята. Тя е идеална за тези, които търсят изискано, но лесно за приготвяне ястие, идеално за предястие, лек обяд или елегантна гарнитура.
Тази салата има своите корени в италианската кухня, известна с изкусното съчетание на вкусове и висококачествени съставки. Тя отразява акцента на средиземноморската диета върху пресните продукти, сушените меса и използването на зехтин.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 0 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Салата
Кухня Средиземноморска
Порции 4
Калории 106 kcal

Продукти
  

  • 80 гр Пресни смокини в зависимост от размера
  • 50 гр Парченца прошуто
  • 150 гр Листа рукола
  • 50 гр Пармезан настърган
  • 30 гр кедрови ядки препечени
  • 30 мл Екстра върджин зехтин
  • 30 мл Балсамов оцет
  • 15 мл Мед
  • 5 гр Дижонска горчица
  • 1 ч.л Сол
  • 1 ч.л Прясно смлян черен пипер

Съвети

  • Изберете зрели, но твърди смокини за най-добра текстура и вкус.
  • Прошутото трябва да е тънко нарязано и с високо качество, за да има най-добър вкус.
  • Запечете леко кедровите ядки, за да подобрите вкуса им, но внимавайте да не ги изгорите.
  • Дресингът може да се регулира според вкуса ви. Някои могат да предпочетат повече мед за сладост или повече оцет за киселинност.
Ключови думи Салата със смокини, прошуто и рукола