Сатай Сос
Внесете на трапезата си вкус от Югоизточна Азия с нашия богат и ядков сос Сатай. Този класически сос, популярен в страни като Индонезия и Малайзия, се отличава с дълбок вкус на фъстъци, подчертан от смес от ароматни подправки. Перфектна за обливане на месо на скара или като сос за потапяне, тази рецепта за сос сатай е абсолютно задължителна за всеки любител на различното.
Екипировка
- 1 Блендер или Пасатор
Продукти
- 200 г несолени фъстъци печени
- 2 скилидки чесън обелени
- 1 малка глава лук обелена и нарязана на едро
- 2 червени люти чушлета без семки, по избор
- 2 с. л. мазнина масло, кокосово масло, масло от авокадо
- 100 мл кокосово мляко
- 2 с. л. соев сос
- 2 с.л. палмова захар или кафява захар
- 1 ч.л. паста от тамаринд
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
Инструкции
- В кухненски робот или блендер смесете печените фъстъци, чесъна, лука и чилито, докато се получи паста.
- Загрейте растителното масло в тиган на средна температура, добавете пастата и гответе за около 5 минути, докато стане ароматна.
- Разбъркайте кокосовото мляко, соевия сос, захарта, пастата тамаринд, кимиона и кориандъра. Намалете температурата на слаб огън и оставете соса да къкри 10-15 минути, докато се сгъсти.
- Ако е необходимо, коригирайте подправките. Оставете соса да се охлади, преди да го съхранявате в херметически затворен съд. Може да се съхранява в хладилника до една седмица.
Съвети
- Ако не разполагате с паста от тамаринд, можете да я замените с равни части сок от лайм и кафява захар.
- Месо на шиш и на скара или тофу (сатай)
- Ястия с ориз или юфка
- пръчици от пресни зеленчуци
- Кнедли на пара
- Като ароматен дип за пролетни рулца.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.