Сатай Сос

от | юли 25, 2023 | Сосове | 0 коментари

рецепта за сатай сос
Внесете на трапезата си вкус от Югоизточна Азия с нашия богат и ядков сос Сатай. Този класически сос, популярен в страни като Индонезия и Малайзия, се отличава с дълбок вкус на фъстъци, подчертан от смес от ароматни подправки. Перфектна за обливане на месо на скара или като сос за потапяне, тази рецепта за сос сатай е абсолютно задължителна за всеки любител на различното.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Азиатска, Тайландска
Порции 16
Калории 120 kcal

Екипировка

  • 1 Блендер или Пасатор

Продукти
  

  • 200 г несолени фъстъци печени
  • 2 скилидки чесън обелени
  • 1 малка глава лук обелена и нарязана на едро
  • 2 червени люти чушлета без семки, по избор
  • 2 с. л. мазнина масло, кокосово масло, масло от авокадо
  • 100 мл кокосово мляко
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 с.л. палмова захар или кафява захар
  • 1 ч.л. паста от тамаринд
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър

Инструкции

  • В кухненски робот или блендер смесете печените фъстъци, чесъна, лука и чилито, докато се получи паста.
  • Загрейте растителното масло в тиган на средна температура, добавете пастата и гответе за около 5 минути, докато стане ароматна.
  • Разбъркайте кокосовото мляко, соевия сос, захарта, пастата тамаринд, кимиона и кориандъра. Намалете температурата на слаб огън и оставете соса да къкри 10-15 минути, докато се сгъсти.
  • Ако е необходимо, коригирайте подправките. Оставете соса да се охлади, преди да го съхранявате в херметически затворен съд. Може да се съхранява в хладилника до една седмица.

Съвети

  • Ако не разполагате с паста от тамаринд, можете да я замените с равни части сок от лайм и кафява захар.
Най-добри храни за сервиране със сос Сатай:
  • Месо на шиш и на скара или тофу (сатай)
  • Ястия с ориз или юфка
  • пръчици от пресни зеленчуци
  • Кнедли на пара
  • Като ароматен дип за пролетни рулца.
Ключови думи бял сос, лют сос