Сечуански Сос
Нашата рецепта е лесна за изпълнение и пренася характерното за сечуанската кухня усещане за "мала" (изтръпване и пикантност) директно във вашата кухня. Този универсален сос е чудесен за пържене, маринати или като пикантен сос за потапяне. Със сигурност ще го ползвате отново и отново заради неговите многопластови, изкусителни вкусове.
Продукти
Инструкции
- Загрейте сусамовото масло в тенджера на средна температура.
- Добавете нарязания на ситно чесън и настъргания джинджифил и ги задушете, докато станат ароматни.
- Добавете кафявата захар, соевия сос, оризовия оцет, соса хойсин и чили пастата. Разбъркайте, за да се смесят.
- Оставете сместа да заври, след което намалете температурата на слаб огън и я оставете да къкри.
- Разбъркайте суспензията от царевично нишесте (смес от царевично нишесте и вода) и продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти.
- Отстранете соса от котлона и го оставете да се охлади, преди да го използвате.
Съвети
- Регулирайте количеството на чили пастата в зависимост от толерантността си към люто.
- За безглутенов вариант заменете соевия сос с тамари и се уверете, че сосът ви хойсин не съдържа глутен.
- Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
- Сосът Сечуан се съчетава чудесно с различни ястия като кнедли, юфка, пържени картофи или месо на скара. Богатият му пикантен вкус може да придаде вълнуващ контраст на иначе обикновени ястия. Освен това е отлична марината за тофу или пилешко месо, като им придава силен вкус.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.