Сечуански Сос

от | юни 22, 2023 | Сосове | 0 коментари

рецепта за сечуански сос
Нашата рецепта е лесна за изпълнение и пренася характерното за сечуанската кухня усещане за "мала" (изтръпване и пикантност) директно във вашата кухня. Този универсален сос е чудесен за пържене, маринати или като пикантен сос за потапяне. Със сигурност ще го ползвате отново и отново заради неговите многопластови, изкусителни вкусове.
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Китайска
Порции 10
Калории 79 kcal

Продукти
  

  • 2 скилидки чесън смлени
  • 15 г джинджифил настърган
  • 1 с. л. сусамово масло
  • 50 г кафява захар
  • 60 мл соев сос
  • 60 мл оризов оцет
  • 2 с. л. сос хойсин
  • 1 с. л. чили паста регулирайте според предпочитанията си за лютост
  • 1 ч.л. царевично нишесте разтворено в 2 с.л. вода

Инструкции

  • Загрейте сусамовото масло в тенджера на средна температура.
  • Добавете нарязания на ситно чесън и настъргания джинджифил и ги задушете, докато станат ароматни.
  • Добавете кафявата захар, соевия сос, оризовия оцет, соса хойсин и чили пастата. Разбъркайте, за да се смесят.
  • Оставете сместа да заври, след което намалете температурата на слаб огън и я оставете да къкри.
  • Разбъркайте суспензията от царевично нишесте (смес от царевично нишесте и вода) и продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти.
  • Отстранете соса от котлона и го оставете да се охлади, преди да го използвате.

Съвети

  • Регулирайте количеството на чили пастата в зависимост от толерантността си към люто.
  • За безглутенов вариант заменете соевия сос с тамари и се уверете, че сосът ви хойсин не съдържа глутен.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
  • Сосът Сечуан се съчетава чудесно с различни ястия като кнедли, юфка, пържени картофи или месо на скара. Богатият му пикантен вкус може да придаде вълнуващ контраст на иначе обикновени ястия. Освен това е отлична марината за тофу или пилешко месо, като им придава силен вкус.
Ключови думи сечуан, сос