Високопротеинови Кюфтета със Сметанов Сос и Боровинки

от | мар. 18, 2023 | Рецепти, Рецепти с Кайма | 0 коментари

шведски кюфтета със сметанов сос и варени картофи гарнирани с магданоз и поднесени в бяла купа
Шведските кюфтета със сметанов сос, картофи и сос от боровинки са класическо ястие, което е не само ароматно и засищащо, но и осигурява баланс на хранителните вещества. Това ястие включва богати на протеини кюфтета, приготвени от комбинация от смляно говеждо и свинско месо, които след това са покрити със сметанов сос, приготвен от говежди бульон и тежка сметана. Картофите са варени и са добър източник на въглехидрати и фибри, а сосът от боровинки добавя нотка сладост и витамин С. Това ястие е чудесен начин да заредите тялото си с енергия и хранителни вещества, необходими за деня.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 45 минути
Общо Време 1 час 5 минути
Ястие Основно Ястие
Кухня Шведска
Порции 5
Калории 330 kcal

Продукти
  

За кюфтетата

  • 500 г телешко (кайма)
  • 250 г свинско (кайма)
  • 50 г галета (половин чаша)
  • 120 мл мляко
  • 1 яйце
  • 0,5 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол (или по ваш вкус)
  • 0,25 ч.л. черен пипер смлян
  • 0,25 ч.л. бахар смлян
  • 0,25 ч.л. индийско орехче
  • 2 с.л. масло или мазнина за пържене по ваш вкус

За сметановия сос

  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно (тук може да експериментирате)
  • 500 мл телешки бульон
  • 120 мл готварска сметана
  • сол и черен пипер на вкус

За картофите

  • 1 кг картофи
  • сол за да подсолите водата за картофите

За соса от боровинки

  • 200 г сладко от боровинки
  • 50 мл вода

Инструкции
 

  • В голяма купа смесете смляното говеждо месо, смляното свинско месо, галетата, млякото, яйцето, лука, чесъна, солта, черния пипер, бахара и индийското орехче. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят напълно.
  • Оформете от сместа малки кюфтета с големина на топка за голф, с диаметър около 2-3 см.
  • Загрейте маслото в голям тиган на средна температура. Добавете кюфтетата в тигана, като работите на порции, ако е необходимо, и пържете до златисто кафяво от всички страни, около 8-10 минути на порция. Извадете кюфтетата от тигана и ги оставете настрана.
  • В същия тиган разтопете 2 супени лъжици масло на средна температура. Добавете 2 супени лъжици брашно и разбийте, докато се смесят. Гответе 1-2 минути при непрекъснато разбъркване, докато сместа придобие златистокафяв цвят.
  • Бавно добавете говеждия бульон, като непрекъснато разбивате, за да предотвратите образуването на бучки. Оставете сместа да къкри и гответе 5 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.
  • Добавете тежката сметана в тигана и разбъркайте, за да се смеси. Гответе още 2-3 минути, докато сосът се затопли. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • Обелете и нарежете картофите на едри парчета. Поставете ги в тенджера с подсолена вряща вода и варете, докато омекнат, около 15-20 минути.
  • В малка тенджера смесете сладкото от боровинки и водата. Загрейте на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сладкото се разтопи и сосът се затопли.
  • Сервирайте кюфтетата със сметановия сос, варените картофи и соса от боровинки отстрани.

Съвети

  • За да се уверите, че кюфтетата са с равномерен размер, използвайте лъжица за бисквити или супена лъжица, за да разпределите сместа.
  • За да не се разпаднат кюфтетата по време на готвене, не разбърквайте прекалено сместа и я обработвайте внимателно, когато оформяте топчета.
  • Сосът от боровинки може да се замени със сос от червена боровинка, ако няма боровинки.
 

Съвети за по-здравословна версия на тази рецепта

 
  1. Използвайте нетлъсто смляно говеждо и свинско месо: Като използвате нетлъсто смляно говеждо и свинско месо, можете да намалите съдържанието на мазнини в кюфтетата и да ги направите малко по-здравословни.
  2. Печете, вместо да пържите: Вместо да пържите кюфтетата в масло, можете да ги изпечете във фурната. Това ще премахне необходимостта от добавяне на мазнини и ще намали общия брой калории.
  3. Използвайте пълнозърнеста галета: Използването на пълнозърнеста галета вместо бяла галета може да добави малко повече фибри и хранителни вещества към кюфтетата.
  4. Използвайте нискомаслено мляко и сметана: Вместо да използвате пълномаслено мляко и сметана в соса, можете да изберете нискомаслени варианти. Това ще намали общото съдържание на мазнини в ястието.
  5. Изберете по-здравословен вариант на картофи: Вместо картофи с нишесте, можете да изберете сладки картофи или червени картофи. Тези сортове са с по-ниско съдържание на калории и са добър източник на витамини и минерали.
  6. Пропуснете соса от боровинки или използвайте пресни горски плодове: Сладкото от боровинки може да е с високо съдържание на захар, затова можете да го пропуснете или вместо него да използвате пресни боровинки.
  7. Сервирайте с гарнитура от зеленчуци: Добавянето на зеленчукова гарнитура, като например печени броколи или сотиран спанак, може да добави повече хранителни вещества и фибри към ястието.
Ключови думи кайма, кюфтета, протеиини, свинско, телешко