Начало 5 Здраве 5 Симптоми на Стрес: Как постоянният Стрес Води до Редица Здравословни Проблеми

Симптоми на Стрес: Как постоянният Стрес Води до Редица Здравословни Проблеми

от | ное. 20, 2022 | Здраве | 0 коментари

Постоянният стрес може да наруши работата на цялото тяло. Тук можете да прочетете как да разпознаете симптомите на и какво можете да направите по въпроса.

Какво е общото между депресията, кожните обриви, стомашните болки и високото кръвно налягане? Всички те могат да бъдат симптоми на стрес. Има и много други възможни оплаквания и последици. Ако хормоните на стреса се освобождават постоянно, това може да предизвика верижни реакции в целия организъм и да има траен ефект върху благосъстоянието и здравето.

В тази статия ще разберете, кои са най-често срещаните симптоми и как дългосрочният стрес е свързан с болките в стомаха и червата, главоболие и кожни обриви.

Вероятно ви е познато? Мозъкът ви обработва опасностите толкова бързо чрез реакцията на стрес, че обикновено дори не го забелязвате. Например, ако срещу вас се движи автомобил, вие сякаш автоматично скачате встрани и едва след това осъзнавате какво се е случило.

Защо стресът ви разболява?

Стресът е нещо като средство за оцеляване: кара ни да сме бдителни и съсредоточени, изостря сетивата ни, кара ни да реагираме светкавично, да бягаме бързо и да се борим. Това е помогнало на нашите предци да преследват плячката си или да бягат от опасност. Дори и днес кратките периоди на тревожност могат да ни помогнат да се представим по най-добрия начин, когато това е важно.

Имате ли вече опит с това? Мозъкът ви обработва опасностите толкова бързо чрез реакцията на стрес, че обикновено дори не го забелязвате. Например, ако срещу вас се движи автомобил, вие сякаш автоматично скачате встрани и едва след това осъзнавате какво се е случило.

В тялото се случват много неща. Мозъкът ви освобождава хормони като адреналин и кортизол, всеки от които задейства различни процеси. Освен всичко друго мускулите и сърцето се кръвоснабдяват с повече кръв и в кръвта се изхвърля повече глюкоза (захар). Енергията се отклонява от храносмилането, за да бъде на разположение на други органи. Бронхите в белите дробове се разширяват и дишането се учестява.

При остри стресови ситуации това може да се изрази в най-различни симптоми: главоболие и напрегнат врат след напрегнат работен ден, неспокоен стомах преди важен изпит, болки в стомаха след семеен спор, кожен обрив заради притеснения за пари.

Хроничен стрес: постоянно извънредно положение за тялото ви

Той се превръща в проблем, особено когато е постоянен. Защото не за това е предназначен. Бягството или ловът, както е било при нашите предци, приключват сравнително бързо, след което тялото може да си почине: Хормоните на стреса намаляват, дишането, кръвното налягане и пулсът отново спадат.

Стресът, който възниква в работното ежедневие може да продължи много по-дълго и да се превърне в хроничен проблем. Тогава нивото на кортизола също се повишава в дългосрочен план, а с него, наред с други неща, и пулсът, кръвното налягане и кръвната захар. Освен това хроничният стрес често нарушава качеството на съня. Всичко това може наистина да разстрои организма.
Вижте още: Оксидативен стрес

Какви са типичните симптоми на стрес?

При хроничен стрес постоянно повишеното ниво на хормоните на стреса, като адреналин и кортизол, причинява проблеми. Хората са различно чувствителни към това и всеки от тях реагира на с различни симптоми.

Всъщност учените не са сигурни защо реакциите се различават толкова много. Някои изследователи подозират, че стресът може да доведе до особено изразена дисфункция на сърдечносъдовата система при някои хора.

Какво изобщо е стрес? Науката няма ясна дефиниция за него. Една от възможните гледни точки: Той възниква, когато мозъкът ви определи нещо като заплаха – често в ситуации, които изглеждат непредсказуеми, неконтролируеми или непреодолими. Не е необходимо да има заплаха за живота или здравето. Често това е достатъчно, ако например финансовото ви положение, социалният ви статус или връзката ви изглеждат застрашени.

Едно е ясно: хроничният стрес е нездравословен. И има цяла гама от симптоми, които могат да се появят. Ако страдате от такива симптоми, може би е добре да следите стресовите нива. Ако можете да вземете мерки и да го намалите, това може да облекчи физическите и психологическите ви симптоми. Повече за това можете да прочетете по-долу в главата „Какво да правим при симптоми на стрес“.

Често срещани преки симптоми на стрес

Симптомите, които често се наблюдават включват:

 

 • Болки в стомаха, диария и други храносмилателни проблеми.
 • Кожен обрив и други кожни проблеми, например акне
 • Главоболие и болки в гърба, врата и ставите
 • Сърцебиене и замаяност
 • Умора, отпадналост и проблеми със съня

Дългосрочни последици от дългосрочния стрес

Освен тези относително непосредствени симптоми, хроничният стрес може да предизвика и дългосрочни последици. Най-добре проучени са връзките със сърдечносъдовата система.

Тъй като реакцията на стреса оказва влияние върху кръвното налягане и пулса, наред с други неща, съществува очевидна връзка, която много изследвания също изглежда потвърждават.

Други възможни дългосрочни последици от продължителния стрес са:

 

 • Психични заболявания като депресия, прегаряне, тревожни разстройства
 • Слаба концентрация и хронична умора
 • Затлъстяване и диабет
 • Податливост към инфекции
раздразнена жена

Проучвания: Стресът води до затлъстяване, проблеми със съня и чести инфекции

Например в различни проучвания специалистите разглеждат последиците от професионалното прегаряне, което те определят като хроничен стрес, причинен от работата.

Дългосрочните симптоми на стреса на работното място включват сърдечносъдови заболявания. Освен това са налице и известните рискови фактори за сърдечносъдовата система, като затлъстяване, диабет тип 2, ниски нива на холестерола и високо кръвно налягане. Психологическите последици от прегарянето често са проблеми със съня и депресивни оплаквания.

При други проучвания е установено, че хората, които са подложени на хроничен стрес, е вероятно да имат повече инфекции на горните дихателни пътища, като грип или настинка. Затова учените подозират, че може да отслаби имунната система в дългосрочен план.

В следващите глави ще разгледаме по-подробно някои от оплакванията, чиито връзки със стреса са особено добре проучени, и ще ви дадем съвети какво можете да направите по въпроса.

  Болки в стомаха, дължащи се на стрес?

  Симптомите в храносмилателния тракт, като болки в стомаха, запек и диария, са особено типични за стреса.

  Фактът, че психиката може да повлияе на стомаха, вероятно не е изненада за вас. Вероятно познавате поне едно изтръпване в стомаха, когато сте нервни, когато се притеснявате за изпити или имате сценична треска. Или понякога усещате, че стомахът ви се стяга, когато сте под напрежение или стресът ви връхлита от всички страни.

  Как са свързани мозъкът и храносмилането?

  Всъщност съществува тясна връзка между психиката и храносмилателния тракт – не напразно се говори за „чревен мозък“. Наред с други неща червата и мозъкът постоянно комуникират помежду си чрез т.нар. блуждаещ нерв – един от най-големите нерви в тялото. Например храносмилателният ви тракт може да ви уведоми, че сте яли нещо вредно. Мозъкът реагира, като ви дава гадене и стимул за гадене, за да се отървете от токсините.

  През последните години става все по-ясно каква е ролята на чревната флора за това. Трилионите бактерии в червата участват в комуникацията с мозъка.

  Някои проучвания показват, че постоянният стрес може да повлияе на състава на чревната флора и вероятно да наруши баланса между „добрите“ чревни бактерии, като лактобацилите и бифидобактериите, и „лошите“ бактерии.

  Това означава също, че ако стресът ви удря по-често в стомаха, може да успеете да облекчите симптомите си, като укрепите чревната си флора. При проучвания с животни това вече е дало резултат: Мишки, на които са давани определени лактобацили и бифидобактерии, са реагирали по-добре на стрес.

  Ако това се окаже вярно и при проучвания върху хора, целевите пробиотици, пребиотици и промени в хранителния режим биха могли да помогнат за лечението на стреса и депресията в бъдеще.

  блуждаещ нерв

  Знаете ли, че? Ако съберете всички трилиони малки организми в червата си, те ще тежат колкото мозъка ви.

  Стрес, раздразнени черва и болки в стомаха

  Някои проучвания показват, че хроничния стрес може да засили болката при синдрома на раздразнените черва и изглежда, че влияе върху начина по който възприемаме болката. Хората, които постоянно са подложени на стрес, усещат повече болка при състояния като IBS – в някои случаи стресът може да активира и хронична болка.

  Стресът може да е причина и за по-тежки симптоми при възпалителни заболявания на червата, като болестта на Крон и улцерозния колит.

  Друго проучване установява ясна връзка между стреса и запека при деца и юноши.

  Добре е да знаете: Чували ли сте също, че хората получават язва на стомаха от стрес? Всъщност това не е толкова просто. Язвите на стомаха обикновено се причиняват от инфекции с бактерии като Helicobacter pylori или от прием на твърде много болкоуспокояващи. Въпреки това стресът и други фактори, свързани с начина на живот, като например употребата на алкохол, могат да увеличат риска от язви и да влошат симптомите.

  жена имаща мигрена

  Главоболие, дължащо се на стрес?

  Връзката между стреса и главоболието е изследвана в множество проучвания през последните десетилетия. Все още не е напълно ясно как действа влиянието: Причинява ли стресът главоболие? Дали хората, които имат често главоболие, възприемат по друг начин? Или това е различно за всеки отделен случай?

  В едно германско проучване с повече от 5000 изследвани лица например се установява, че хората са имали толкова по-често и по-силно главоболие, колкото по-силно са изпитвали трвожност. В случая с мигрената връзката е още по-ясна.

  Други проучвания също така показват, че стреса може да бъде причина за главоболие и дори за развитие на хронично главоболие.

  Облекчаване на болката чрез намаляване на стреса

  Ето защо някои от изследователите вече подозират, че мерките за намаляване на стреса също биха могли да имат положителен ефект върху хората с постоянно главоболие. Например, ако страдате от хронично главоболие и специално внимавате за стресови ситуации, бихте могли да реагирате по-добре и да използвате техники за релаксация или други мерки още в началото.

  Кожен обрив вследствие на стрес?

  Тази връзка също е добре проучена: стресът се отразява на външния вид на кожата. Кожният обрив например е симптом, за който често съобщават хората, страдащи от депресия.

  Стресът може да бъде и причина за кожни заболявания, които се проявяват епизодично, като атопичен дерматит, псориазис и розацея.

  Стресът води до поява на акне

  Ефектът върху кожата се проявява още при тийнейджърите: При проучвания психологическият стрес, включително този от изпити, влошава симптомите на акне при тийнейджърите.

  Хроничният стрес също може да е причина за появата на акне при възрастни. Това се дължи на хормоналните промени, причинени от стреса. Това включва повишено освобождаване на андрогени. Тези полови хормони стимулират космените фоликули и мастните жлези в кожата, което може да доведе до появата на акне.

  При кожни проблеми, свързани със стрес, често е разумно да се справите едновременно с причините, т.е. със стреса, и с кожните проблеми, за предпочитане с помощта на дерматолог. В нашия здравен портал можете да намерите и съвети за грижа за кожата за красива и чиста кожа.

  Какво да правим със симптомите на стрес?

  След като сте осъзнали, че хроничният стрес е причина за много от проблемите ви, можете да се опитате да му противодействате целенасочено. Съществуват различни начини за противодействие на процесите в организма, които поддържат хроничен стрес.

  Стресовите ситуации и етапи не могат да бъдат избегнати в живота. Но можете да се научите да реагирате на тях и да постигнете баланс. Един от съветите, които психолозите често дават, е да правите нещо хубаво поне веднъж на ден и да отделяте малко време за себе си: хоби, което ви харесва, книга, която обичате да четете, епизод от любимия ви сериал.

  От науката: Щастието ви прави здрави. Учени от Канада изследват връзката между положителните чувства и развитието и рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания при повече от 1700 изследвани лица. Дългосрочното наблюдение е продължило десет години. Резултатите са следните: По-малко стрес и повече положителни емоции намаляват риска от развитие на коронарна болест на сърцето.

  Техники за релаксация и осъзнатост

  Доказано е, че някои целенасочени техники за релаксация, често съчетани с физически упражнения, понижават нивата на стрес. Това се отразява не само на съзнанието ви, но и на физиологични фактори като кръвното налягане, пулса и честотата на дишане.

  Тези техники за релаксация включват йога, тай чи, автогенна тренировка и прогресивна мускулна релаксация, но също така и различни видове медитация и обучение по осъзнатост.

  Някои от тези техники са лесни и бързи за усвояване, например чрез онлайн видеоклипове. Други се нуждаят от практика и напътствия, но като правило повечето хора могат да се възползват от тях след кратко време.

  Упражненията са полезни за психиката

  Типичен съвет на лекари и терапевти срещу стреса и депресията е: Тренирайте редовно! Проучванията показват, че това действително помага: редовната физическа активност може да намали стреса и да понижи риска от депресия и тревожност. В същото време физическите упражнения подобряват здравето на сърдечносъдовата система и противодействат на възможните дългосрочни последици от хроничния стрес.

  Каква е ролята на социалната подкрепа?

  Социалната среда е от решаващо значение за начина, по който преживяваме стреса. Проучванията многократно са показвали, че хората, които получават голяма подкрепа от приятели и познати, семейството, партньорите и колегите си, са по-способни да реагират на стреса и кризите.

  Когато сте подложени на стрес и напрежение на работното място, може да ви помогне например да се срещате редовно с колеги, за да си поговорите и да изпуснете малко парата от работата. Това е подходящо и за домашен офис: След това от време на време се срещайте за цифрова кафе пауза чрез видеоконференция.

  Във всеки случай изследванията показват, че хората от всички възрасти: Когато имаме усещането за социална подкрепа, благосъстоянието и като цяло физическото и психическото здраве се повишават.

  Идентифициране и отстраняване на причините

  Съществуват проучвания, които показват, че антистрес мерките, като например социална подкрепа и техники за релаксация, действат, но само до определено ниво.

  Ако стресът стане твърде голям, е важно да се потърсят и причините за него и да се опитаме да избегнем или намалим стресовите фактори. Например записвайте всеки път, когато се чувствате стресирани – това може да ви помогне да определите ситуациите, които повишават нивото на тревожност.

  Може да е трудно да промените нещата въз основа на това, особено ако възникне стрес в професионалния ви живот или в семейството ви. Въпреки това често си струва да се работи за разрешаване на конфликти и за промяна на житейските обстоятелства или работната ситуация. В края на краищата стресът може да повлияе на здравето на психиката и на цялото ви тяло в дългосрочен план.

  Често Запитвани Въпроси

  Защо стреса ви разболява?

  Стресът е реакция на организма ви към ситуации, които той възприема като заплаха. Той освобождава хормоните на стреса адреналин и кортизол, като по този начин повишава кръвното налягане, пулса и честотата на дишане.

  При постоянен стрес нивата на хормоните на стреса също са постоянно повишени. Това разстройва функциите на организма, като се отразява по-специално на сърдечносъдовата система, храносмилането и психиката.

  Какви са общите симптоми на стреса?

  Хроничният стрес може да засегне цялото тяло. Острите симптоми включват храносмилателни проблеми като болки в стомаха и диария, кожни обриви и акне, главоболие, болки в гърба, както и изтощение и проблеми със съня.

  Възможните дългосрочни последици от продължителния стрес са повишен риск от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет тип 2 и лоша концентрация. Могат да се появят и психични заболявания като депресия и тревожни разстройства.

  Какво мога да направя за симптомите на стрес?

  Някои последици от стреса трябва да се лекуват от лекар, например високото кръвно налягане, депресията и хроничните кожни промени.

  В противен случай, разбира се, си струва да се противодейства на стреса като причина за симптомите. Тук се предлагат управление на стреса в ежедневието, целенасочени техники за релаксация, физическа активност и размисъл за социалните контакти.