Сладко Кисел Сос

от | юни 13, 2023 | Сосове | 0 коментари

Отдайте се на възхитителния баланс между пикантно и сладко с нашия домашен сладко-кисел сос. Този ярък, гъст и лъскав сос е класика в много азиатски кухни, предоставяйки неустоима смесица от вкусове, която покрива красиво любимите ви ястия. От пържени ястия до сос за потапяне - това е универсална добавка, която не можете да пропуснете!
няма оценка
Приготвяне 5 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Азиатска
Порции 5
Калории 170 kcal

Продукти
  

  • 100 г захар по ваш избор
  • 125 мл сок от ананас
  • 60 мл оризов оцет
  • 3 с. л. кетчуп
  • 1 с. л. соев сос
  • 1 с.л. царевично нишесте разтворено в 2 с.л. вода

Инструкции

  • В тенджера на средна температура смесете захарта, сока от ананас, оризовия оцет, кетчупа и соевия сос. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
  • Бавно вкарайте в тенджерата сместа от царевично нишесте и вода, като се уверите, че е добре разтворена.
  • Продължете да готвите соса, като разбърквате често, за около 5-7 минути или докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция.
  • Отстранете тенджерата от огъня и оставете соса да се охлади леко, преди да го използвате. Вашият домашен сладко-кисел сос вече е готов за сервиране!

Съвети

  • Сладко-киселият сос е отлична добавка към ястия като пилешки хапки, пролетни рулца и темпура. Обикновено се използва и в класически ястия като сладко-кисело свинско или пилешко месо.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до една седмица. Просто го разбъркайте добре, преди да го използвате.
  • Ако сосът е твърде гъст, можете да го разредите с малко вода или сок от ананас по време на готвенето. Ако е твърде рядък, можете да го сгъстите, като го готвите малко по-дълго или добавите още малко каша от царевично нишесте.
Ключови думи сос