Сос Арабиата

от | юни 19, 2023 | Сосове | 0 коментари

Запалете вкусовите си рецептори с огнения вкус на нашия домашен сос Arrabbiata. Този класически италиански сос, в който лютите чушки се задушават с домати и чесън, предлага съблазнителен удар към всяко ястие с паста. Прегърнете пикантната страна на италианската кухня и изпитайте вкуса на соса Arrabbiata!
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 30 минути
Общо Време 40 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 5
Калории 80 kcal

Продукти
  

  • 500 г домати пресни или консервирани, смачкани
  • 3 скилидки чесън смлени
  • 2 червени люти чушки нарязани на ситно, според вкуса
  • сол на вкус
  • 60 мл зехтин
  • Пресен магданоз или босилек за украса

Инструкции

  • Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете смления чесън и нарязаните люти чушки, като готвите, докато чесънът стане ароматен, но не покафенее.
  • Добавете смачканите домати в тигана.
  • Намалете температурата на котлона до минимум и оставете соса да къкри за около 20-30 минути. Това позволява на ароматите да се слеят и сосът леко да се сгъсти.
  • Опитайте соса и го подправете със сол, ако е необходимо. Вашият домашен сос Арабиата вече е готов за сервиране!
  • Забъркайте соса с любимата си паста, като го украсите с пресен магданоз или босилек. Насладете се на тази пикантна италианска наслада!

Съвети

  • Сосът арабиата обикновено се сервира с паста penne, но може да се съчетае с всякаква паста по ваш избор.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 3-4 дни.
  • Пикантността на соса може да се регулира, като се увеличи или намали количеството на използваните люти чушки.
  • За допълнително подсилване на вкуса можете да добавите 20-30 мл червено вино към соса по време на варенето.
Ключови думи арабиата, сос