Сос Болонезе

от | юни 17, 2023 | Сосове | 0 коментари

Лесна рецепта за оригинален сос болонезе
Изпитайте същността на италианската кухня с нашия домашен сос Болонезе. Този гъст, ароматен сос е пълен с крехко смляно месо, ароматни зеленчуци и богата доматена основа, като всичко това се вари бавно, за да се подчертаят вкусовете. Перфектен за подправяне на любимата ви паста, той е сърдечна, домашна наслада, която винаги удовлетворява!
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 2 hours
Общо Време 2 hours 20 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 10
Калории 240 kcal

Продукти
  

  • 200 г смляно говеждо месо
  • 200 г смляно свинско месо
  • 1 средно голям морков около 60 г, нарязан на ситно
  • 1 средно голям стрък целина около 60 г, нарязан на ситно
  • 1 средно голяма глава лук около 150 г, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън смлени
  • 500 г домати пресни или консервирани, обелени и смачкани
  • 200 ml червено вино
  • 200 ml пълномаслено мляко
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 30 ml зехтин

Инструкции

  • Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете в тигана ситно нарязаните лук, морков и целина, като ги готвите, докато омекнат и станат прозрачни.
  • Добавете накълцания чесън и гответе още минута, докато стане ароматен.
  • Увеличете температурата и добавете в тигана смляното говеждо и свинско месо. Гответе до покафеняване.
  • Налейте червеното вино, оставете го да къкри и намалете наполовина.
  • След като виното се редуцира, добавете в тигана натрошените домати.
  • Намалете котлона на слаб огън и оставете соса да къкри за около 2-3 часа. Този бавен процес на готвене ще позволи на ароматите да се слеят чудесно.
  • Към края на готвенето постепенно добавете млякото, за да придадете на соса богата и кремообразна текстура.
  • Подправете соса със сол и черен пипер според предпочитанията си. Вашият домашен сос Болонезе вече е готов за сервиране!

Съвети

  • Сосът Болонезе обикновено се сервира с по-широки видове паста като талиатели, папардели или се използва в лазаня.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 3-4 дни или може да се замрази за по-дълго съхранение.
  • За по-автентичен вкус можете да добавите малко панчета или италианска наденица към смляното месо.
  • Добавянето на мляко накрая е традиционна техника за Болонезе, то придава богатство и леко укротява киселинността на доматите.
  • Колкото по-дълго го готвите, толкова по-вкусен ще се получи. 
Ключови думи болонезе, доматен сос, сос