Сос Карбонара

от | юни 19, 2023 | Сосове | 0 коментари

Насладете се на богатите вкусове на Италия с нашия домашен сос Карбонара. Този традиционен италиански сос, известен със своята кремообразна текстура и съставки като панчета, яйца и сирене, внася възхитителен, сгряващ душата щрих в любимата ви паста.
2.50 от 2 оценки
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Италианска
Порции 10
Калории 300 kcal

Продукти
  

  • 150 г панчета или гуанчиале нарязани на кубчета
  • 2 големи яйца
  • 50 г сирене Pecorino Romano настъргано на ситно ренде, плюс допълнително за сервиране
  • 50 г пармезан настъргано на ситно ренде
  • черен пипер на вкус прясно смлян
  • сол на вкус
  • 30 мл зехтин

Инструкции

  • Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете нарязаната на кубчета панчета или гуанчиале и гответе, докато станат хрупкави и мазнината се изпари.
  • Докато панчетата се готви, разбийте в купа яйцата, сиренето "Пекорино Романо" и сиренето "Пармиджано-Реджано".
  • След като панчетата е готова, намалете температурата на котлона до ниска. Обърнете сварената паста в тигана, за да се покрие с мазнината от панчетата.
  • Свалете тигана от котлона. Бързо изсипете сместа от яйцата и сиренето в тигана, като разбърквате енергично, за да се съедини с пастата и да се получи кремообразен сос. Остатъчната топлина от тигана и макаронените изделия ще сготви леко яйцето и ще разтопи сиренето.
  • Подправете домашния сос Карбонара с прясно смлян черен пипер и щипка сол, ако е необходимо. Сервирайте веднага, гарнирани с допълнително сирене, ако желаете. Насладете се на тази автентична италианска наслада!

Съвети

  • Сосът Карбонара обикновено се сервира със спагети, но можете да използвате и други видове паста като ригатони или букатини.
  • Сосът трябва да се сервира веднага, докато е още топъл и кремообразен. Той не се загрява добре и не е подходящ за замразяване.
  • Традиционната Карбонара не съдържа сметана. Кремообразната консистенция се получава от сместа от яйца и сирене.
  • В тази рецепта може да се използва панчета или гуанчиале (италиански сушени свински бузи). Ако няма такива, може да се замени с качествен бекон.
Ключови думи карбонара, сос