Сос от Червено Къри

от | сеп. 3, 2023 | Сосове | 0 коментари

Превърнете обикновените си ястия в тайландски деликатеси с нашия домашен сос Червено къри. Тази рецепта съчетава огнени подправки с богата кокосова сметана, създавайки сос, който пренася сетивата ви направо в рая на кулинарите в сърцето на Тайланд.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 20 минути
Общо Време 30 минути
Ястие Сосове
Кухня Тайландска
Порции 4
Калории 180 kcal

Продукти
  

  • 4 червени чушки без семки и нарязани на едро
  • 1 стрък лимонова трева отстранен външен слой, нарязан
  • 4 скилидки чесън обелени
  • 2 шалота обелени и нарязани
  • 2 см джинджифил обелен и нарязан
  • 1 връзка пресен кориандър стъблата и листата са отделени и нарязани на едро
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • кората и сокът на 1 лайм
  • 200 мл кокосово мляко
  • 2 с. л. рибен сос
  • 1 с. л. растително масло
  • сол на вкус

Инструкции

  • В кухненски робот смесете червените люти чушки, лимоновата трева, чесъна, шалота, джинджифила, стръковете кориандър, смления кориандър, смления кимион и кората от лайм. Бъркайте, докато се получи гъста паста.
  • Загрейте олиото в тиган на среден огън, след което добавете червената къри паста. Запържете за 2-3 минути, докато стане ароматна.
  • Добавете кокосовото мляко, рибния сос и сока от лайм. Разбъркайте добре и оставете сместа да къкри на слаб огън. Оставете я да къкри 15-20 минути, докато сосът се сгъсти.
  • Регулирайте подправките със сол и добавете нарязаните листа кориандър непосредствено преди сервиране.

Съвети

  • Ако искате по-пикантно къри, можете да оставите семената на чилито.
  • Можете да съхранявате червената къри паста в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
  • Червеният къри сос е идеален за ястия, вдъхновени от тайландската кухня, като пилешко, говеждо или скариди. Той може да се използва и като дип за предястия или като ароматна основа за супи с юфка.
Ключови думи лют сос, сосове