Сос от Червено Къри
Превърнете обикновените си ястия в тайландски деликатеси с нашия домашен сос Червено къри. Тази рецепта съчетава огнени подправки с богата кокосова сметана, създавайки сос, който пренася сетивата ви направо в рая на кулинарите в сърцето на Тайланд.
Екипировка
- 1 Блендер или Пасатор
Продукти
- 4 червени чушки без семки и нарязани на едро
- 1 стрък лимонова трева отстранен външен слой, нарязан
- 4 скилидки чесън обелени
- 2 шалота обелени и нарязани
- 2 см джинджифил обелен и нарязан
- 1 връзка пресен кориандър стъблата и листата са отделени и нарязани на едро
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- кората и сокът на 1 лайм
- 200 мл кокосово мляко
- 2 с. л. рибен сос
- 1 с. л. растително масло
- сол на вкус
Инструкции
- В кухненски робот смесете червените люти чушки, лимоновата трева, чесъна, шалота, джинджифила, стръковете кориандър, смления кориандър, смления кимион и кората от лайм. Бъркайте, докато се получи гъста паста.
- Загрейте олиото в тиган на среден огън, след което добавете червената къри паста. Запържете за 2-3 минути, докато стане ароматна.
- Добавете кокосовото мляко, рибния сос и сока от лайм. Разбъркайте добре и оставете сместа да къкри на слаб огън. Оставете я да къкри 15-20 минути, докато сосът се сгъсти.
- Регулирайте подправките със сол и добавете нарязаните листа кориандър непосредствено преди сервиране.
Съвети
- Ако искате по-пикантно къри, можете да оставите семената на чилито.
- Можете да съхранявате червената къри паста в херметически затворен съд в хладилника до една седмица.
- Червеният къри сос е идеален за ястия, вдъхновени от тайландската кухня, като пилешко, говеждо или скариди. Той може да се използва и като дип за предястия или като ароматна основа за супи с юфка.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.