Сос Чимичури
Разгърнете смелите вкусове на аржентинската кухня в кухнята си с нашия домашен сос Чимичури. Тази сос, пълен с пресен магданоз, чесън и пикантен оцет, е аржентинският отговор на пълния с аромати сос, който няма нужда от готвене. Една лъжица от този ярък, пикантен сос веднага ще подобри вкуса на месото и зеленчуците в менюто ви.
Продукти
Инструкции
- Започнете с подготовката на съставките: нарежете на ситно листата магданоз, скилидките чесън и червеното чили, ако го използвате.
- В купа смесете нарязания магданоз, чесъна, чилито (ако го използвате), червения винен оцет, сушения риган и солта.
- Бавно налейте зехтина, като разбърквате непрекъснато, докато се смеси добре.
- Оставете соса да престои на стайна температура за няколко часа преди сервиране, за да може ароматите да се слеят.
- Разбъркайте го добре преди сервиране, опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо. Вашият сос Чимичури вече е готов за консумация!
Съвети
- Чимичури е основна подправка в Аржентина и Уругвай, която традиционно се сервира с пържола на скара. Въпреки това ярките му вкусове се съчетават чудесно с пилешко, риба и дори зеленчуци на скара.
- Ако обичате малко по-люти сосове, можете да добавите към чимичури почистено и нарязано на ситно червено чили.
- Не забравяйте, че чимичури е несготвен сос, така че ако го оставите да престои няколко часа преди сервиране, това ще помогне на ароматите да се развият.
- Съхранявайте остатъците от чимичури в хладилника в затворен съд. Съхранява се добре за около седмица.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.