Сос Дзадзики

от | юни 15, 2023 | Сосове | 0 коментари

Открийте ярките вкусове на средиземноморската кухня с нашия домашен сос дзадзики. Тази кремообразна, чеснова и леко тръпчива подправка е основна в гръцката кухня, като съчетава кисело мляко, краставици и билки, за да създаде неустоимо освежаващ сос. Това е финалният щрих, който прави гироса, сувлаки или дори обикновената салата наистина специални!
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Време за Престой 2 hours
Общо Време 2 hours 15 минути
Ястие Сосове
Кухня Гръцка
Порции 8
Калории 90 kcal

Продукти
  

  • 500 г кисело мляко пълномаслено
  • 1 краставица около 200 г, обелена, почистена от семената и настъргана на ситно ренде
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч.л. бял оцет
  • 2 с.л. пресен копър нарязан на ситно
  • сол на вкус

Инструкции

  • Започнете, като поставите настърганата краставица в чиста кърпа или тензух. Изстискайте възможно най-много течност. Колкото по-суха е краставицата, толкова по-гъст ще бъде сосът.
  • В голяма купа смесете изцеденото гръцко кисело мляко, изстисканата краставица, счукания чесън, зехтина, белия оцет и ситно нарязания копър. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре.
  • Подправете соса със сол според предпочитанията си.
  • Покрийте купата и я оставете да престои в хладилника за поне 2 часа. Този период на почивка позволява на ароматите да се слеят прекрасно.
  • Разбъркайте соса дзадзики още веднъж, преди да го сервирате. Вашият домашен вече е готов за употреба!

Съвети

  • Сосът дзадзики е универсална добавка към много ястия, включително меса на скара като сувлаки и гирос, зеленчуци или просто като дип с пита.
  • Сосът може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника до 2-3 дни. Най-добре е обаче да се консумира пресен, в рамките на няколко часа след приготвянето му.
  • Ако сосът изглежда прекалено гъст, можете да регулирате консистенцията му, като добавите малко вода или лимонов сок.
  • Винаги използвайте пълномаслено кисело мляко за най-добри резултати, тъй като то придава на соса цацики традиционната му кремообразна текстура.
Ключови думи бял сос, млечен сос