Сос Енчилада

от | авг. 25, 2023 | Сосове | 0 коментари

Пренесете духа на Мексико на вашата трапеза с този възхитителен сос за енчилада. Неговата богата смес от чили и подправки придава пикантен привкус на вашите енчиладас, гарантирайки кулинарно преживяване, което няма да забравите.
няма оценка
Приготвяне 10 минути
Готвене 15 минути
Общо Време 25 минути
Ястие Сосове
Кухня Мексиканска
Порции 8
Калории 127 kcal

Продукти
  

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 с. л. универсално брашно
  • 15 г чили на прах регулирайте според вкуса
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. лук на прах
  • 1/4 ч.л. риган
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 200 г доматено пюре
  • сол на вкус

Инструкции

  • Загрейте зехтина в тенджера на средна температура.
  • Разбъркайте брашното и гответе за минута, за да се получи запръжка.
  • Смесете чилито на прах, смления кимион, чесъна на прах, лука на прах и ригана.
  • Постепенно добавете зеленчуковия бульон, като разбърквате, за да предотвратите образуването на бучки.
  • Разбъркайте доматеното пюре и оставете сместа да къкри.
  • Намалете температурата на слаб огън и оставете да къкри 10 минути, докато сосът се сгъсти.
  • Подправете със сол на вкус.
  • Използвайте соса "Енчилада" веднага или го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника, докато стане необходим.

Съвети

  • Сосът се сгъстява при охлаждане. Ако стане прекалено гъст, разредете го с малко зеленчуков бульон.
  • Можете да регулирате количеството на чилито на прах според вкуса. Ако предпочитате по-малко пикантен сос, намалете количеството.
  • Съхраняван правилно, сосът може да издържи до една седмица в хладилника.
  • Сосът "Енчилада" е идеален за заливане на енчиладите, но е чудесен и за други мексикански ястия като буритос или чили реленос. Той може да придаде вкус на такос, кесадия и дори на бъркани яйца.
Ключови думи доматен сос, лют сос, пикантен сос