Сос Енчилада
Пренесете духа на Мексико на вашата трапеза с този възхитителен сос за енчилада. Неговата богата смес от чили и подправки придава пикантен привкус на вашите енчиладас, гарантирайки кулинарно преживяване, което няма да забравите.
Продукти
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 с. л. универсално брашно
- 15 г чили на прах регулирайте според вкуса
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. лук на прах
- 1/4 ч.л. риган
- 400 мл зеленчуков бульон
- 200 г доматено пюре
- сол на вкус
Инструкции
- Загрейте зехтина в тенджера на средна температура.
- Разбъркайте брашното и гответе за минута, за да се получи запръжка.
- Смесете чилито на прах, смления кимион, чесъна на прах, лука на прах и ригана.
- Постепенно добавете зеленчуковия бульон, като разбърквате, за да предотвратите образуването на бучки.
- Разбъркайте доматеното пюре и оставете сместа да къкри.
- Намалете температурата на слаб огън и оставете да къкри 10 минути, докато сосът се сгъсти.
- Подправете със сол на вкус.
- Използвайте соса "Енчилада" веднага или го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника, докато стане необходим.
Съвети
- Сосът се сгъстява при охлаждане. Ако стане прекалено гъст, разредете го с малко зеленчуков бульон.
- Можете да регулирате количеството на чилито на прах според вкуса. Ако предпочитате по-малко пикантен сос, намалете количеството.
- Съхраняван правилно, сосът може да издържи до една седмица в хладилника.
- Сосът "Енчилада" е идеален за заливане на енчиладите, но е чудесен и за други мексикански ястия като буритос или чили реленос. Той може да придаде вкус на такос, кесадия и дори на бъркани яйца.

Иво Караджов е изтъкнат гост-автор в Nutritionist.bg. Той притежава дълбоко вкоренена страст към сосовете, като съчетава традицията с иновациите, за да създаде уникални и запомнящи се вкусове.