Сос Еспаньол

от | авг. 19, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос еспаньол рецепта
Сосът Espagnole, известен още като "майката на всички сосове", е незаменима част от класическата френска кухня. В това лесно за следване ръководство ще ви покажем как да създадете този богат и ароматен сос у дома. Пригответе се да добавите гурме нотка към ястията си с този феноменален кафяв сос!
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Готвене 1 час
Общо Време 1 час 20 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 8
Калории 40 kcal

Продукти
  

  • 50 г масло несолено
  • 50 г универсално брашно
  • 1 литър литър говежди бульон
  • 200 г мирепоа моркови, целина и лук, нарязани на ситни кубчета
  • 1 домат нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън смлени
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. мащерка изсушена

Инструкции

  • Разтопете маслото в голяма тенджера на средна температура. Добавете мирепоа и задушавайте, докато зеленчуците омекнат и леко покафенеят.
  • Поръсете с брашното, като разбърквате добре, за да се смеси със зеленчуците. Продължете да готвите, докато сместа се превърне в светлокафява запръжка.
  • Постепенно добавете говеждия бульон, като внимавате да няма бучки.
  • Добавете нарязаните домати, счукания чесън, дафиновите листа и мащерката.
  • Оставете соса да къкри на слаб огън за около час, като разбърквате от време на време.
  • Прецедете соса през фино сито, като пресовате твърдите частици, за да извлечете възможно най-много аромат.
  • Сосът Espagnole вече е готов за сервиране или за използване като основа за други сосове.

Съвети

  • Ключът към добрия сос Espagnole е запръжката. Уверете се, че тя има светлокафяв цвят, преди да добавите говеждия бульон, за да постигнете най-добри резултати.
  • Този сос може да се съхранява в хладилник до една седмица или да се замрази за по-дълго съхранение.
  • Сосът Espagnole служи като основа за много производни сосове и може да се използва в различни ястия като яхнии и запеканки. Съчетава се добре с меса като говеждо, агнешко и птиче месо, като придава богат и комплексен вкус.
Ключови думи кафяв сос, сос