Сос Грибиш

от | сеп. 13, 2023 | Сосове | 0 коментари

сос грибиш, gribiche рецепта
Превърнете обикновените си ястия в гурме наслада с нашата класическа рецепта за сос Грибиш. Произхождащ от Франция, този деликатесен сос, който се отличава с богата кремообразна текстура и смесица от ярки аромати, е перфектното допълнение към вашите месни и зеленчукови ястия.
няма оценка
Приготвяне 15 минути
Готвене 10 минути
Общо Време 25 минути
Ястие Сосове
Кухня Френска
Порции 4
Калории 200 kcal

Продукти
  

  • 3 яйца твърдо сварени, обелени
  • 200 мл растително масло
  • 2 с. л. бял винен оцет
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 2 с. л. каперси изплакнати и нарязани
  • 2 с. л. корнишони нарязани на ситно
  • 1 с. л. пресен магданоз нарязан на ситно
  • 1 с.л. пресен кервел нарязан на ситно, може да се замени с магданоз, ако няма такъв
  • сол и черен пипер на вкус

Съвети

  • За най-добър вкус оставете соса да престои поне един час в хладилника, преди да го сервирате.
  • Най-добре е да използвате пресни билки, но ако нямате на разположение, може да използвате сушени билки като заместител.
  • Сосът Грибиш се съчетава чудесно със студени меса, поширана риба и задушени или варени зеленчуци. Той е и възхитително допълнение към чиния с аспержи или варени нови картофи. Този универсален сос може да се използва дори за намазване на сандвичи, за да придаде гурме стил.
Ключови думи грибиш