Лют сос Хариса
Потопете се в света на ароматните подправки с тази автентична рецепта за Хариса. Тази пикантна паста от чили, която е основна в кухнята на Северна Африка и Близкия изток, осигурява дълбочина на вкуса, която издига ястията ви на съвсем ново ниво на вкусност.
Продукти
Инструкции
- Накиснете сушените червени люти чушки в гореща вода за около 30 минути или докато омекнат и станат гъвкави.
- Отцедете чилито, като запазите част от водата за накисване.
- Добавете омекналите люти чушки в кухненски робот заедно с чесъна, солта, смления кимион, смления кориандър, зехтина и лимоновия сок.
- Пасирайте до получаване на гладка паста, като при необходимост добавите малко от запазената вода за накисване.
- Съхранявайте Хариса в чист буркан, покрийте го със слой зехтин и го съхранявайте в хладилник. Тя трябва да издържи около 4 седмици.
Съвети
- Винаги носете ръкавици, когато работите с люти чушки, за да избегнете дразнене на кожата или очите.
- Регулирайте степента на лютост според вкуса си, като изберете чили с подходяща за вас степен на лютост.
- Вкусът на Хариса се подобрява с течение на времето, когато съставките се смесят.
- Хариса е универсална подправка и може да се използва по различни начини - да се разбърква в супи или задушени ястия, да се смесва с кисело мляко за пикантен дип, да се маже върху сандвичи или да се използва като марината за месо. Това е чудесен начин да добавите аромат и топлина към всяко ястие.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.