Лют сос Хариса

от | авг. 23, 2023 | Сосове | 0 коментари

Потопете се в света на ароматните подправки с тази автентична рецепта за Хариса. Тази пикантна паста от чили, която е основна в кухнята на Северна Африка и Близкия изток, осигурява дълбочина на вкуса, която издига ястията ви на съвсем ново ниво на вкусност.
няма оценка
Приготвяне 20 минути
Общо Време 20 минути
Ястие Сосове
Кухня Тунизийска
Порции 20
Калории 130 kcal

Продукти
  

  • 100 г сушени червени люти чушки без семки и дръжки
  • 3 скилидки чесън обелени
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок

Инструкции

  • Накиснете сушените червени люти чушки в гореща вода за около 30 минути или докато омекнат и станат гъвкави.
  • Отцедете чилито, като запазите част от водата за накисване.
  • Добавете омекналите люти чушки в кухненски робот заедно с чесъна, солта, смления кимион, смления кориандър, зехтина и лимоновия сок.
  • Пасирайте до получаване на гладка паста, като при необходимост добавите малко от запазената вода за накисване.
  • Съхранявайте Хариса в чист буркан, покрийте го със слой зехтин и го съхранявайте в хладилник. Тя трябва да издържи около 4 седмици.

Съвети

  • Винаги носете ръкавици, когато работите с люти чушки, за да избегнете дразнене на кожата или очите.
  • Регулирайте степента на лютост според вкуса си, като изберете чили с подходяща за вас степен на лютост.
  • Вкусът на Хариса се подобрява с течение на времето, когато съставките се смесят.
  • Хариса е универсална подправка и може да се използва по различни начини - да се разбърква в супи или задушени ястия, да се смесва с кисело мляко за пикантен дип, да се маже върху сандвичи или да се използва като марината за месо. Това е чудесен начин да добавите аромат и топлина към всяко ястие.
Ключови думи лют сос, сосове