Сос Хойсин
Придайте на ястията си вкус на Ориента с нашия домашен сос "Хойсин". Тази лъскава, сладка и пикантна подправка, известна като китайския сос за барбекю, е вкусно сложно съчетание от пикантни и сладки вкусове. Перфектен за пържене, маринати или като сос за потапяне, той е на път да се превърне в незаменим в кухнята!
Продукти
- с. л. соев сос около 60 мл
- 2 фъстъчено масло гладко
- 1 с. л. мед или кафява захар
- 2 ч.л. оризов оцет
- 2 скилидки чесън нарязани на ситно
- 2 ч.л. сусамово масло
- 1 ч.л. лют сос или на вкус
- 1/8 ч.л. черен пипер прясно смлян
Инструкции
- В купа смесете соевия сос, фъстъченото масло, меда, оризовия оцет, ситно смления чесън, сусамовото олио, лютия сос и прясно смления черен пипер.
- С помощта на бъркалка разбъркайте съставките, докато се получи гладък и добре комбиниран сос. Уверете се, че фъстъченото масло и медът са напълно усвоени, без да остават бучки.
- Опитайте на вкус и коригирайте подправките, ако е необходимо. Вашият домашен сос хойсин вече е готов за сервиране!
Съвети
- Сосът хойсин е фантастична добавка към пържени ястия, маринати за месо и като глазура за тофу.
- Можете да го използвате и като сос за потапяне на пролетни рулца, кнедли или с любимите си азиатски предястия.
- Ако желаете сосът хойсин да е по-лют, добавете още малко лют сос.
- Съхранявайте домашно приготвения сос хойсин в херметически затворен съд в хладилника. Той трябва да остане свеж до една седмица.

Васил, който през деня е усърден инженер по телекомуникации, вечер открива истинската си страст в кухнята. Непрекъснатото му кулинарно изследване на вкусове и техники подчертава стойността му за екипа на nutritionist.bg.